*

Nieuws Binnenland

Vlakke opening Damrak voorzien

donderdag 9 augustus 2018 08:19

Cijfers SBM Offshore in de schijnwerpers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong fractioneel in het rood. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al fractioneel in het rood op 573,70 punten.

"Het ziet er allemaal zeer kalm uit", stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij tegen ABM Financial News. De futures duiden daarbij op een vrijwel onveranderde opening, zo merkte Schutte op.

Volgens de beleggingsadviseur zal de aandacht vooral uitgaan naar de cijfers van SBM Offshore. De dienstverlener aan de olie- en gassector stelde de omzetverwachtingen voor dit jaar neerwaarts bij, terwijl de outlook voor de winst werd gehandhaafd. Voor Schutte kwam dat niet als een verrassing. "SBM kan pas sinds kort weer meedoen aan tenders van bijvoorbeeld Petrobras."

Schutte merkte verder op dat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell vandaag ex-dividend noteert. "Dit kan wat waarde van de index snoepen." De Europese beurzen zullen volgens Boer & Olij wel wat steun vinden in het positieve sentiment in Aziƫ.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse industrie in juni 3,4 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In mei ging het ook al om een toename van 3,2 procent. Vanmiddag staan vanuit de Verenigde Staten nog cijfers op de agenda over de wekelijkse steunaanvragen en de producentenprijzen over juli.

Op Wall Street was er woensdagavond weinig beweging merkbaar. "De markten stevenen af op een van de traagste handelsperiodes en het is geen verrassing dat de koersbewegingen vandaag beperkt bleven door de afwezigheid van groot nieuws", aldus marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. "Met het cijferseizoen bijna achter de rug, zullen beleggers vooral reageren op nieuws gerelateerd aan het handelsconflict", aldus Korsby, die verwacht dat dit nog "een volle maand" kan duren voordat er halverwege september weer meer nieuws te melden is.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat beleggers woensdag slechts in beperkte mate reageerden op de plannen van China om hogere importtarieven door te voeren op 16 miljard dollar aan goederen uit de Verenigde Staten. Deze actie volgt op de publicatie van de definitieve lijst met Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar waarop door Washington importheffingen van 25 procent worden gezet.

De Europese Commissie en de Verenigde Staten zijn sinds vorige week bezig om een handelsdeal tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van de grond te krijgen, zo schreef een woordvoerder van de Europese Commissie aan ABM Financial News.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend hoger. De Japanse Nikkei 225 maakte een pas op de plaats op 22.629,83 punten, mede vanwege een sterkere yen, en de Chinese Shanghai Composite won 1,9 procent tot 2.795,86 punten. In China herstelden de aandelenmarkten van de verliezen een dag eerder. Verder vielen Chinese inflatiecijfers hoger uit dan verwacht afgelopen maand, hetgeen doet vermoeden dat de vraag voorlopig gezond blijft. Vooral cyclische aandelen lagen er goed bij, terwijl oliebedrijven onder druk lagen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat in Japan de machine-orders in juni flink zijn gedaald. De totale waarde van machine-orders daalde op maandbasis met 14,4 procent, na een stijging van 3,2 procent in mei. De data zijn gecorrigeerd voor seizoenseffecten.

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag flink lager gesloten, nadat de olievoorraden vorige week minder hard daalden dan verwacht. De september-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 2,23 dollar lager, of 3,2 procent, op 66,94 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot 0,3 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1613. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1612 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1602 op de borden.

Bedrijfsnieuws

SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van 2018, zoals voorzien, een hogere winst op een lagere omzet geboekt. Onder de streep resteerde een nettowinst van 314 miljoen dollar tegen 59 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl analisten rekenden op een nettowinst van 239 miljoen dollar. De oliedienstverlener herhaalde de winstoutlook voor het hele boekjaar en voorziet een onderliggende EBITDA van 750 miljoen dollar, exclusief onder meer de boekwinst op de verkoop van Turritella en de impact van nieuwe boekhoudregels IFRS16. Met de omzetverwachting werd SBM wel voorzichtiger.

RoodMicrotec is door EnSilica geselecteerd als partner ter ondersteuning van een groot 'automotive ASIC' project. Dit maakte Rood bekend, zonder financiƫle details te noemen.

Schutte van Boer & Olij merkte verder een adviesverlaging voor Ahold Delhaize op door Kepler Cheuvreux. Het aandeel werd na de kwartaalcijfers van woensdag van de kooplijst gehaald en kreeg een Houden advies met een koersdoel van 21,40 euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor woensdag 0,2 procent op 25.583,75 punten en de S&P 500 index daalde fractioneel naar 2.857,70 punten. Techbeurs Nasdaq won daarentegen 0,1 procent op 7.888,33 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 09, 2018 02:19 ET (06:19 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.