*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak zakt verder weg

vrijdag 10 augustus 2018 11:05

Financials onder druk door zorgen Turkije.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag gedurende ochtend verder weggezakt. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,0 procent op 566,86 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij liggen vooral financials vanochtend onder druk, vanwege zorgen over de blootstelling van banken aan de problemen in Turkije.

De Europese Centrale Bank is volgens Schutte bezorgd over de ontwikkelingen in Turkije en de blootstelling van Europese banken. De beleggingsadviseur verwacht dat de blootstelling van Nederlandse banken beperkt is, maar dat vooral Duitse, Spaanse en Italiaanse banken de gevolgen gaan voelen.

"Er is geen paniek op de markt, maar er zijn wel zorgen dat de problemen in Turkije zich zullen verspreiden naar andere landen", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag inzicht in enkele cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, onder meer over de industriële productie, de economische groei en de handelsbalans over juni. Het Britse handelstekort steeg in de drie maanden tot juni met 4,7 miljard pond tot 8,6 miljard pond, terwijl de economie met 0,1 procent groeide in juni. Dit was in mei nog 0,3 procent. De Britse industrie produceerde in juni 0,4 procent meer dan in mei.

Eerder op de ochtend werd al bekend dat het aantal faillissementen in Nederland afgelopen maand licht is gestegen. In juli werden er 3 bedrijven meer failliet verklaard dan in juni. In totaal ging het om 252 bedrijven.

Later vanmiddag verschijnen er vanuit de Verenigde Staten nog inflatiecijfers over juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1455. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1532 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1572 op de borden. De Europese munt zakte flink weg net veel andere valuta uit opkomende markten vanwege zorgen dat de economische problemen in Turkije verder verspreiden. "De uitbraak onder de 1,1510 kan voor verdere verliezen zorgen", zo vreest marktanalist David Madden van CMC Markets.

De olieprijzen koersten 0,5 procent lager. De IEA meldde in zijn maandrapport dat er door de Russen vorige maand per dag 150.000 vaten meer werden geproduceerd, waarmee het land gemiddeld uitkwam op 11,21 miljoen vaten olie per dag. Mondiaal tekende zich ook een stijging af. Er werden in totaal 300.000 vaten olie per dag meer geproduceerd, waarmee het daggemiddelde uitkwam op 99,4 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Altice Europe 0,4 procent, terwijl ABN AMRO juist 1,9 procent moest prijsgeven. Het aandeel noteert echter ook ex-dividend. Sectorgenoot ING Groep lag er met 2,8 procent zwak bij. Analisten van KBC wezen er op dat ING samen met het Spaanse BBVA, het Italiaanse UniCredit en het Franse BNP Paribas de grootste blootstelling van Europese bank aan Turkije heeft.

In de Midkap was het Flow Traders dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,0 procent, gevolgd door Air France-KLM met 1,0 procent.

AMG verloor 1,0 procent en BE Semiconductor Industries en ASM International gaven tot 2,3 procent aan beurswaarde prijs. Morgan Stanley waarschuwde in een rapport dat de Amerikaanse halfgeleidersector inmiddels de slechtste verhouding tussen risico en rendement laat zien nu de cyclische risico's toenemen. In Azië stonden halfgeleiders daardoor vanochtend al onder druk.

Onder de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma met 1,4 procent, terwijl Basic-Fit 3,4 procent verloor. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverlaging door Morgan Stanley voor Basic-Fit van Overwogen naar Gelijkgewogen. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel voor de fitnessketen wel, van 25 naar 32 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 10, 2018 05:05 ET (09:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.