*

Nieuws Binnenland

Markt blijft Turkse crisis nauwlettend volgen

zondag 12 augustus 2018 15:50

Cijferseizoen begint op te drogen maar nog voldoende macrodata komende week.

(ABM FN-Dow Jones) De drukte van het bedrijfscijferseizoen is komende week duidelijk al aan het afnemen, terwijl de macro-economische agenda goed gevuld is met onder meer inflatiecijfers.

Maandag is de bedrijfsagenda leeg. Dinsdag volgen Brunel en TKH, op woensdag gevolgd door Heijmans en Kendrion. Donderdag is het druk met Boskalis en de financials Aegon, NN en Rabobank. Ook ForFarmers praat aandeelhouders bij.

Op vrijdag is de beurt aan IMCD, Vopak en het kleine AND International om met halfjaarcijfers te komen.

De week gaat rustig van start met in Nederland de omzet in de detailhandel. Verder is er het maandrapport van oliekartel OPEC dat mogelijk de olieprijs in beweging kan zetten.

Dinsdag start met een stroom aan Chinese macrocijfers. In Europa zijn er inflatiecijfers, onder meer uit Duitsland en Frankrijk. Verder zijn er groeicijfers voor de eurozone en Duitse economische sentiment. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zal groeicijfers voor de Nederlandse economie geven.

Een dag later is er een Brits inflatiecijfer en Amerikaanse detailhandelsverkopen en een cijfer over de Amerikaanse industriƫle productie, op donderdag gevolgd door de Britse detailhandelsverkopen en de handelsbalans van de eurozone.

De week wordt afgesloten met een inflatiecijfer uit de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen gecombineerd met de leidende indicatoren.

Ook komende week zal er weer aandacht zijn voor de handelsperikelen tussen enerzijds Amerika en anderzijds belangrijke partners als China en Europa.

Op 20 augustus zal een adviserende vertegenwoordiging namens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en een handelsvertegenwoordiging van de Europese Unie naar Washington afreizen om met de Amerikaanse collega's van gedachten te wisselen.

Samen met de Amerikaanse president Donald Trump is Juncker tijdens een bezoek aan Washington eind juli overeengekomen dat zolang de EU en Amerika overleg voeren over de handelsbetrekkingen er geen nieuwe tarieven worden opgelegd.

De meeste aandacht zal, na de koersdruk van afgelopen vrijdag, vooral weer uitgaan naar de ontwikkelingen in Turkije.

"Beleggers hebben de valutacrisis in Turkije tot dusver beschouwd als een lokaal probleem. Maar de steeds grotere dalingen van de lira hebben bij beleggers tot bezorgdheid geleid over de blootstelling van Europese banken aan het Turkse banksysteem", stelde Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets vrijdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 12, 2018 09:50 ET (13:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.