*

Nieuws Binnenland

Boskalis stopt met goedkoop transport

donderdag 16 augustus 2018 07:26

PAPENDRECHT (AFN) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stopt met zijn goedkopere transportactiviteiten. Als gevolg van dat besluit zet Boskalis een bijzondere last van 397 miljoen euro in de boeken, vooral vanwege afschrijvingen op goodwill en schepen.

Volgens Boskalis is de markt voor zogenoemde low-endtransportactiviteiten fors verlieslatend met overcapaciteit uit Aziƫ. Ook passen die activiteiten niet langer in de strategie van het bedrijf, omdat nu meer wordt gekeken naar positionering hoger in de markt.

Vooral als gevolg van die afschrijving leed het bedrijf in de eerste jaarhelft een nettoverlies van 361,4 miljoen euro, tegen een plus van iets meer dan 75 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte naar ruim 167 miljoen euro, van 225 miljoen euro een jaar geleden. De omzet ging omhoog tot bijna 1,2 miljard euro en de orderportefeuille bedroeg eind juni 3,9 miljard euro.

De netto operationele winst bedroeg in de eerste zes maanden 34,5 miljoen euro, van ruim 75 miljoen euro vorig jaar. Boskalis verwacht voor het tweede halfjaar een forse verbetering van de netto operationele winst ten opzichte van het eerste halfjaar. Naar verwachting zal het niveau van het tweede halfjaar van 2017 echter niet worden geƫvenaard.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)