*

Nieuws Binnenland

Bouwers: code rood voor woningmarkt (2)

dinsdag 21 augustus 2018 13:34

N i e u w bericht, meer informatie vanaf derde alinea

AMSTERDAM (AFN) - Bouwers en projectontwikkelaars waarschuwen voor de aanhoudende problemen op de Nederlandse woningmarkt. Volgens brancheorganisatie NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers zorgt een nijpend tekort aan bouwlocaties en het gebrek aan personeel op de bouwplaats dat de beoogde bouwproductie van 75.000 huur- en koopwoningen per jaar voorlopig niet wordt gehaald.

In de eerste helft van dit jaar verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en woningbouwers in Nederland bijna 4 procent minder nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder. NVB-directeur Nico Rietdijk spreekt van ,,code rood". Vanwege het niet halen van de in de Nationale Woonagenda afgesproken aantallen blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot.

De NVB stelt dat, mochten de problemen niet worden opgelost, het voor starters binnen nu en twee jaar onmogelijk wordt om nog een woning in de Randstad te bemachtigen. Met name rondom de grote steden is sprake van woningschaarste, ook door een gebrek aan nieuwbouwlocaties en de stroperigheid van besluitvorming.

De kans voor starters op de woningmarkt wordt nog eens verkleind doordat particuliere beleggers en speculanten de nog betaalbare woningen wegkapen, aldus de NVB. ,,Niet zelden worden koopwoningen met een woonlast van bijvoorbeeld 500 euro per maand vervolgens verhuurd voor 1000 euro per maand of meer”, aldus Rietdijk. Hij roept de overheid op hiertegen op te treden.

De NVB heeft de jaarprognose voor 2018 inmiddels naar beneden bijgesteld tot circa 34.000 verkochte woningen. Eerder werd uitgegaan van 36.000 woningen. Volgens Rietdijk is de daling allesbehalve een hoopvol signaal. Het onderstreept volgens hem de noodzaak van ,,verstandig en gecontroleerd" ingrijpen op de woningmarkt.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)