*

Nieuws Binnenland

Cijferseizoen ten einde maar druk najaar voor de boeg

zondag 26 augustus 2018 11:49

Macro-agenda nog goed gevuld.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een wat rustigere week tegemoet. De macro-economische agenda is nog goed gevuld, maar de bedrijfsagenda raakt leger en leger.

Volgens ING kan de markt zich echter opmaken voor een druk najaar.

Het cijferseizoen is inmiddels wel achter de rug. Dinsdag zijn er nog cijfers van DPA en Alfen. Woensdag zal de markt vooral letten op die van ASR Nederland en beursnieuweling NIBC. Ook HAL, grootaandeelhouder van onder meer Boskalis, SBM en Vopak, opent de boeken.

Donderdag zijn er cijfers van VolkerWessels en Probiodrug. Dit laatste aandeel liet afgelopen week een opmerkelijke stijging zien, hoewel tegen het einde van de week ook een deel van dit verlies weer werd prijsgegeven.

De week wordt op vrijdag afgesloten met de cijfers van Gemalto en Eurocommercial Properties.

Macro-economisch is de agenda goed gevuld. De week start nog rustig met louter het Duitse ondernemersvertrouwen, waarna een dat later vertrouwenscijfers uit Frankrijk, Italiƫ en de Verenigde Staten volgen.

Woensdag zijn er ook weer vertrouwenscijfers, uit Japan en Duitsland en verder zal de markt letten op de groeiramingen uit Frankrijk en de VS.

Donderdag staat het consumentenvertrouwen in de EU op de rol en het ondernemersvertrouwen in Nederland. Ook zijn er die dag voorlopige inflatiecijfers uit Spanje en Duitsland. In Amerika staan de wekelijkse steunaanvragen op de rol en krijgt de markt inzicht in de inkomens en bestedingen van Amerikanen.

Vrijdag komt de Chinese overheid met de officiƫle inkoopmanagersindexen. Maandag volgen dan die van Markit voor China en de belangrijkste Europese landen. Ook zijn er vrijdag inflatiecijfers uit verschillende Europese landen en de eurozone als geheel en opnieuw het Amerikaanse consumentenvertrouwen, ditmaal berekend door de Universiteit van Michigan.

Met de vakantie voor de meesten inmiddels achter ons, waarschuwde ING wel voor een druk najaar.

"Tegen een achtergrond van aanhoudende onzekerheid over het handelsconflict en de weerbaarheid van opkomende markten is er voor september een inschatting nodig van de Italiaanse begrotingsplannen, voor

oktober van de Brexit-deal en voor november van de verkiezingsuitslag in de VS", aldus econoom Maarten Leen van ING.

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat er een heuse campingrally op de beurs zou komen, viel dit uiteindelijk mee, concludeerde Leen.

Eind juli, toen heel Nederland op vakantie was, stonden de belangrijkste Europese beursindices 3 procent hoger dan toen de eerste Nederlanders, begin juli, richting de camping vertrokken. Maar nu de meesten de zomervakantie alweer achter de rug hebben, is hier volgens ING nog maar 1 procent van over.

"Beleggers zijn kennelijk toch wat bezorgd over wat er in de rest van het jaar kan gebeuren", aldus Leen.

Vermoedelijk start de week met een duidelijk hogere dollar. Zondagmiddag noteerde de euro/dollar op 1,1621, waar dit 1,1424 was afgelopen maandagochtend.

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell. Daarmee opende hij de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole in Wyoming. In zijn speech benadrukte Powell dat de rente in een geleidelijk tempo verder zal worden verhoogd. Volgens de centraal bankier staat de Amerikaanse economie er goed voor. Mocht een crisis dreigen of de inflatie op drift raken, dan zal de Fed ingrijpen, aldus Powell, die deze week zwaar werd bekritiseerd door de Amerikaanse president Donald Trump.

"Ik ben niet blij met zijn renteverhoging, nee. Ik ben niet blij", aldus Trump, over Powell.

De toespraak van Powell kwam twee dagen na het vrijgeven van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. Daarin hintte de centrale bank duidelijk op een volgende renteverhoging in september.

"Je zag dat de euro tegen de dollar aantrok tijdens de speech van Powell", stelde analist David Madden van CMC Markets. "Dat komt doordat handelaren een scherpere verklaring van Powell hadden verwacht. De neutrale toon zette de Amerikaanse munt lager", aldus Madden.

"Politieke onrust rond het Witte Huis blijft het muntpaar onder druk zetten", oordeelde marktanalist Alfonso Esparza van Oanda.

"Tegenstanders van de president zien hun kansen schoon om Trump neer te sabelen, na de ontwikkelingen rond Michael Cohen en Paul Manafort", aldus David Madden van CMC Markets.

De eurozwakte is wel gezien, meent valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Boele denkt dat er in de laatste maanden van 2018 signalen komen dat de Amerikaanse economie heeft gepiekt. En dit zal druk zetten op de greenback.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 26, 2018 05:49 ET (09:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.