*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 start handelsweek vermoedelijk in het groen

maandag 27 augustus 2018 08:21

Groene beurzen in Azië.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond op recordstanden, terwijl het sentiment in Azië vanochtend uitgesproken positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis al 1,3 procent hoger naar 560,29 punten.

Het was aanvankelijk een rustige week en de volumes waren dan ook laag. De zorgen over Turkije, die de stemming een week eerder nog beheersten, verdwenen even naar de achtergrond. De Turkse beurs was vanwege festiviteiten ook het grootste deel van de week gesloten.

Ook de mondiale handelsconflicten leken even tot rust gekomen. Amerika zou met China onderhandelen over een oplossing en importtarieven op Europese auto's zullen er voorlopig niet komen, nu een advies van het Amerikaanse ministerie van handel daarover op zich laat wachten.

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell. Daarmee opende hij de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole in Wyoming. In zijn speech benadrukte Powell dat de rente in een geleidelijk tempo verder zal worden verhoogd. Volgens de centraal bankier staat de Amerikaanse economie er goed voor. Mocht een crisis dreigen of de inflatie op drift raken, dan zal de Fed ingrijpen, aldus Powell, die deze week zwaar werd bekritiseerd door de Amerikaanse president Donald Trump, die liever geen renteverhogingen ziet.

De toespraak van Powell kwam twee dagen na het vrijgeven van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. Daarin hintte de centrale bank op een volgende renteverhoging in september.

Vooral de opmerking van Powell over de goede staat van de Amerikaanse economie gaf Wall Street vrijdagavond een duwtje in de goede richting. Daarnaast meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat de wekelijkse eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week zijn gedaald naar het laagste niveau sinds 1969, terwijl de orders voor duurzame in juli met 1,4 procent harder waren gestegen dan verwacht.

"De cijfers tonen aan dat de economie sterk is en de consument blijft uitgeven", aldus Tim Courtney, chief investment officer bij Exencial Wealth Advisors. Zowel de S&P 500 index als de techbeurs Nasdaq sloten de handelsweek af op de hoogste stand ooit.

In Azië veerden de beurzen vanochtend op nadat de Chinese centrale bank aangaf actie te ondernemen om de koers van de yuan te ondersteunen via zijn dagelijkse fixing. Een zwakke yuan is juist een doorn in het oog van Trump, die China eerder beschuldigde van marktmanipulatie gericht op een verzwakking van yuan. De Chinese beurzen noteerden vanochtend tot twee procent hoger. De beurs in Tokio klom daarnaast bijna een procent.

Olie werd vrijdag eveneens duurder. De prijs voor een vat West Texas Intermediate noteerde op het slot op 68,72 dollar. Dat betekende ten opzichte van donderdag een stijging van 0,89 dollar, of 1,3 procent. Op weekbasis werd een vat olie ruim 5 procent meer waard. Het was voor het eerst in ongeveer twee maanden dat de olieprijs op weekbasis wist te stijgen. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen licht hoger.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrijwel onveranderd op 1,1621.

Bedrijfsnieuws

De voormalige Portugese minister Miguel Relvas is bezig met het leggen van contacten om de Portugese activiteiten van Altice te verkopen. Dit meldt de Portugese krant Espresso maandag.

Agenda

Komende week kunnen beleggers aan de slag met de cijfers van onder meer Gemalto, Envipco, ASR Nederland, VolkerWessels, Batenburg Techniek en Probiodrug.

Het buitenlandse kwartaalcijferseizoen is zo goed als afgelopen. De laatste bedrijven die de boeken openen zijn onder andere Tiffany & Co, Campbell Soup en Best Buy.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor een reeks aan inkoopmanagersindexen, mondiale inflatiecijfers en groeidata uit diverse landen, waaronder de Verenigde Staten.

Vandaag is de agenda vrijwel leeg.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,6 procent hoger op 2.874,69 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 7.945,98 punten. De Dow Jones index won 0,5 procent op een slot van 25.790,35 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 27, 2018 02:21 ET (06:21 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.