*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: SBM in de schijnwerpers op licht hoger Damrak

maandag 3 september 2018 11:13

Oliedienstverlener bereikte akkoord met Braziliaanse aanklager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag gedurende de ochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 559,28 punten.

Wall Street houdt vandaag de deuren gesloten in verband met de viering van de Dag van de Arbeid en dit zorgt er volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij voor dat er weinig impuls is voor beleggers. "Er is weinig beweging op de beurzen te bespeuren", aldus Schutte.

Wel kon de markt in Nederland reageren op het nieuws rondom SBM Offshore. De oliedienstverlener bereikte een akkoord met de Braziliaanse aanklager, waardoor de smeergeldaffaire nu definitief achter de rug lijkt.

"Een ontzettend goed bericht en de ellende in Braziliƫ lijkt nu echt achter de rug", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Ook analist Nico Inberg van IEX sprak van "ontzettend goed nieuws waarop iedereen zat te wachten".

Op macro-economisch vlak ging de aandacht uit naar cijfers over de industrie in diverse Europese landen. De Spaanse, Franse en Nederlandse industrie groeide in augustus verder, terwijl de industrie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk minder snel groeide. Als gevolg daalde de activiteit in de industrie in de gehele eurozone van 55,1 in juli naar 54,6 afgelopen maand.

Econoom Chris Williamson van Markit merkte op dat zorgen over een handelsoorlog, maar ook over de Brexit en andere politieke ontwikkelingen op het sentiment drukten. "In dit licht is het niet verrassend dat er nog steeds sprake is van de laagste groeicijfers in meer dan anderhalf jaar tijd." Williamson zag wel de prijsdruk afnemen.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1609. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1611. De olieprijzen koersten tot 0,5 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen bleven uitschieters achterwege. Wolters Kluwer ging aan kop met 1,1 procent.

Altice Europe gaf 3,1 procent aan beurswaarde prijs, terwijl ook Aalberts Industries 2,2 procent verloor.

In de Midkap ging alle aandacht uit naar SBM Offshore, na het akkoord met de Braziliaanse aanklager. Onderdeel van de deal met de aanklager is dat SBM Offshore nog eens 200 miljoen Braziliaanse real betaalt, omgerekend ongeveer 48 miljoen dollar. Het aandeel koerste 9,1 procent hoger.

IMCD won met 4,6 procent ook aanzienlijk wat beurswaarde, na hogere koersdoelen van ING en en Berenberg. ING verhoogde het koersdoel voor IMCD van 68,00 naar 71,00 en ING van 65,00 naar 75,00 euro. Beide hanteren een koopadvies. "De sterke winstcijfers resulteren in een betere outlook, terwijl in een week tijd ook een belangrijke acquisitie werd aangekondigd", stellen de analisten van ING, refererend aan de acquisitie van het Europese Velox.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 2,8 procent. Ordina noteerde juist 1,3 procent lager. Vanochtend werd bekend dat Caroline Princen haar functie als voorzitter van de raad van commissarissen bij Ordina per 1 januari 2019 neerlegt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 03, 2018 05:13 ET (09:13 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.