*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen sluiten vlak

maandag 3 september 2018 19:08

Handelsperikelen drukken op sentiment

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag overwegend dichtbij huis gebleven, terwijl de onzekerheid over de mondiale handelsperikelen aanhield.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde licht hoger op 382,51 punten, maar de Duitse DAX verloor 0,1 procent op 12.346,41 punten. De Franse CAC 40 klom 0,1 procent naar 5.413,80 punten.

De handel werd gedempt doordat Wall Street gesloten bleef voor Labor Day.

De Britse FTSE 100 onttrok zich aan de malaise met een stijging van 1,0 procent tot 7.497,16 punten, profiterend van een fors lagere koers voor het pond sterling, nadat EU-onderhandelaar Michel Barnier het Britse Brexitplan afkraakte.

Ook de Italiaanse index FTSE MIB liet herstel zien.

Gesprekken over handelsakkoorden tussen de Verenigde Staten en zijn handelspartners zorgden de afgelopen maanden voor volatiliteit op de mondiale financiële markten. De afgelopen dagen was de schijnwerper gericht op de houding van de regering-Trump naar Canada. de Amerikaanse president tweette in het weekend dat er geen grote politieke noodzaak is om Canada op te nemen in een herziene versie van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag Nafta.

"Als Trump helemaal geen deal wil, dan zal het optimisme van vorige week wel eens snel kunnen verdwijnen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. De zorgen over handelsrelaties en over Turkije en Argentinië, waar de munten zijn gekelderd, zullen de komende week en maand centraal blijven staan voor beleggers, voorspelde de analist.

Het pond ging onderuit nadat EU-onderhandelaar Barnier in het weekend in een interview met een Duitse krant zei dat de voorstellen van de Britse premier May "het einde van de marktunie en het Europese project" zouden kunnen betekenen. Vorige week leek Barnier nog een handreiking te doen aan de Britten.

In de eurozone bleek de industriële activiteit in augustus zoals voorzien minder hard te zijn gegroeid dan in juli. De inkoopmanagersindex daalde van 55,1 in juli naar 54,6 afgelopen maand.

In Duitsland en het VK nam het groeitempo van de industrie af, terwijl de Franse industrie aantrok, evenals in Spanje. In Italië was sprake van een stagnerende groei.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit drukten zorgen over een handelsoorlog en de Brexit, naast andere politieke ontwikkelingen op het sentiment. "In dit licht is het niet verrassend dat er nog steeds sprake is van de laagste groeicijfers in meer dan anderhalf jaar tijd." Williamson zag wel de prijsdruk afnemen.

Olie noteerde maandag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 70,11 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 78,25 dollar.

De euro/dollar liep aan het einde van de handelsdag en noteerde op 1,1623. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1603 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten Volkswagen en Daimler stonden bij de verliezers, met dalingen van 1,9 en 1,3 procent. Ook het Spaanse kledingconcern Inditex verloor terrein.

Financiële waarden hadden een betere dag. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo was een winnaar met 2,1 procent koerswinst, en de Franse verzekeraar Axa werd 1,8 procent meer waard. Zwaargewichten als BNP Paribas en ING eindigden met kleine plusjes en Deutsche Bank won ook terrein, maar de Spaanse bank Santander verloor 0,1 procent.

SBM Offshore was de grote winnaar in Amsterdam, nu het bedrijf de Braziliaanse smeergeldaffaire definitief lijkt te hebben afgedaan met een schikking met de Braziliaanse aanklagers. Het aandeel won ruim 10 procent.

General Logistics Systems, dochterbedrijf van de Britse Royal Mail Group, heeft de Canadese pakjesbezorger Dicom Canada overgenomen van de Amerikaanse private equity investeerder Wind Point Partners. Royal Mail sloot 3,0 procent hoger.

Ook energiefondsen Shell en ENI werden meer waard.

WPP verloor 0,2 procent, nadat het reclameconcern oudgediende Mark Read aanwees als nieuwe CEO van het bedrijf. Aanvankelijk stond het aandeel nog op winst in reactie op het nieuws.

Dechra Pharmaceuticals verloor 21 procent, nadat de fabrikant van farmaceutische producten voor dieren een licht hogere winst voor belasting rapporteerde, terwijl hogere kosten de hogere omzet in evenwicht hielden.

Wall Street gesloten

De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten vanwege Labor Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.901,52 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 25.964,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.109,54 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 03, 2018 13:08 ET (17:08 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.