*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 wacht kalme opening

dinsdag 4 september 2018 08:15

Wall Street was maandag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening.

Wall Street hield maandag de deuren gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid en dit drukte de activiteit op het Damrak. De AEX-index sloot met lage volumes 0,2 procent hoger op 559,78 punten. De Midkap-index won evenwel 1,1 procent, met dank aan SBM Offshore dat een akkoord sloot met de Braziliaanse aanklager.

Gesprekken over handelsakkoorden tussen de Verenigde Staten en zijn handelspartners zijn momenteel het voornaamste aandachtspunt voor de mondiale effectenmarkten. Vorige week sloten de Verenigde Staten en Mexico een bilaterale handelsovereenkomst, hetgeen tot enthousiasme op Wall Street leidde. De afgelopen dagen was de schijnwerper gericht op de verhouding van de regering-Trump met Canada. De Amerikaanse president tweette in het weekend dat hij geen grote politieke noodzaak ziet om Canada op te nemen in een herziene versie van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag Nafta.

"Als Trump helemaal geen deal wil, dan zal het optimisme van vorige week wel eens snel kunnen verdwijnen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. De zorgen over handelsrelaties en over Turkije en Argentinië, waar de munten zijn gekelderd, zullen de komende week en maand centraal blijven staan voor beleggers, voorspelde de analist.

Olie werd maandag wel verhandeld in New York. Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,4 procent hoger op 70,10 dollar op de Mercantile Exchange. Het positieve sentiment is voor een groot deel te danken aan de snel dalende export van ruwe olie vanuit Iran, zei analist Stephen Brennock van PVM Oil Associates. "De export van de in omvang derde OPEC-producent daalt sneller dan verwacht en met een dreigende tweede golf van Amerikaanse sancties zal dat nog erger worden." Vanochtend liep de future in de Aziatische handel met circa een half procent verder op.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot in mei zich terug te trekken uit een internationaal akkoord om het nucleaire programma van Iran in te perken. Dat maakte de weg vrij voor hernieuwde economische sancties gericht tegen de Iraanse olie-industrie, die in november van kracht moeten worden.

De Aziatische beurzen kwamen vanochtend overwegend amper van hun plaats. Samsung won wel krap een procent na de bekendmaking dat het later dit jaar een opvouwbare smartphone zal presenteren.

De beurs in Sydney gaf wel een half procent prijs, nadat de Reserve Bank of Australia de rente onveranderd liet op anderhalf procent, het laagste niveau ooit. De laatste keer dat de Australische rentetarieven werden gewijzigd was in augustus 2016, toen het officiële percentage met 25 basispunten werd bijgesteld van 1,75 procent naar 1,5 procent.

Beleggers hebben vandaag oog voor met name de Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie.

Bedrijfsnieuws

ING heeft een schikking met het Openbaar Ministerie getroffen voor vier witwaszaken, waarin de bank als verdachte was aangemerkt. ING betaalt in totaal 775 miljoen euro om van de dreiging van een strafproces af te komen. Dit bedrag bestaat uit een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro vanwege onterecht verkregen winst. ING geeft toe dat het in de periode 2010-2016 tekort is geschoten bij het voorkomen van criminele activiteiten. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees bovendien op een adviesverlaging voor ING door JP Morgan naar Neutraal met een koersdoel van 14,40 euro.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapte de verplichtingen omtrent het vervoer van zakelijke post voor PostNL. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt legde PostNL voor de zakelijke markt nog toegangs- en tariefverplichtingen op vanwege haar dominante positie. Het CBb vernietigde evenwel het besluit en schrapte daarmee de aan PostNL opgelegde verplichtingen. Analist David Kerstens van Jefferies sprak in een reactie van goed nieuws uit Den Haag.

Berenberg startte ondertussen met het volgen van PostNL met een verkoopadvies en een koersdoel van 2,35 euro. Dit bleek uit een sectorrapport van de zakenbank. Van alle Europese postbedrijven is de daling van de briefpostvolumes bij PostNL het grootst. Ondertussen wegen reorganisatiekosten op de marges, terwijl ook de cashgeneratie tekortschiet ten opzichte van sectorgenoten, concludeerden de analisten.

Berenberg verhoogde bovendien het koersdoel voor OCI van 26,00 naar 32,00 euro, terwijl het koopadvies ongewijzigd bleef. Analisten van de zakenbank verhoogden het koersdoel op basis van de aanname dat vanaf dit jaar de prijzen voor kunstmest oplopen en dat de volumes licht zullen stijgen.

Heineken haalde 1,25 miljard euro op bij beleggers met de uitgifte van twee obligaties onder zijn middellange programma. De eerste lening van 600 miljoen euro heeft een looptijd van 8,5 jaar en een couponrente van 1,25 procent. De tweede lening van 650 miljoen euro loopt 12,5 jaar en heeft een coupon van 1,75 procent.

ABN AMRO heeft de verkoop van ABN AMRO Bank Luxemburg en diens volle dochter ABN AMRO Life SA afgerond. In februari kondigde ABN AMRO aan deze activiteiten te verkopen aan BNP Paribas, omdat het er niet in slaagde voldoende schaalgrootte te creëren.

NN Group zal ongeveer 2,57 miljoen aandelen uitgeven voor de uitkering van het interimdividend over 2018 in aandelen.

Curetis is op zoek naar financiering voor dochterbedrijf Ares Genetics. Dit meldde de specialist in moleculaire diagnoses dinsdag voorbeurs, zonder verdere details te vermelden.

Lavide Holding meldde aan de Autoriteit Financiële Markten dat het bedrijf geen accountantskantoor kan vinden om zijn jaarrekening over 2018 te controleren, nadat de ingehuurde accountant zich op het laatste moment terugtrok.

Wall Street gesloten

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten vanwege Labor Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.901,52 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 25.964,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.109,54 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 04, 2018 02:15 ET (06:15 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.