*

Nieuws Binnenland

Hoekstra: zaak ING 'buitengewoon ernstig'

dinsdag 4 september 2018 17:37

DEN HAAG (AFN) - Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil opheldering van ING over de schikking die het bankbedrijf met het Openbaar Ministerie heeft getroffen over betrokkenheid bij witwaspraktijken. Hoekstra noemt de zaak ,,buitengewoon ernstig".

,,Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen'', laat de bewindsman weten.

De Tweede Kamer hoort graag van Hoekstra wat zijn gesprek met ING oplevert en wil daar vervolgens met hem over in debat. Veel parlementariërs delen de zorgen van de minister over de gevolgen van de affaire voor het vertrouwen in banken.

Hardere aanpak

Sommigen Kamerleden vinden dat een hardere aanpak op zijn plaats was geweest. VVD'er Roald van der Linde merkt op dat de gevolgen voor betrokken medewerkers veelal niet verder reiken dan een misgelopen bonus. ,,Het gaat hier om misdrijven!'', twittert hij. Ook Renske Leijten van de SP is ontevreden: ,,Schikken in plaats van gevangenisstraf'', constateert ze afkeurend.

ING ging akkoord met een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid. De bank erkent tekort te zijn geschoten.