*

Nieuws Binnenland

Hoekstra: EU-witwasregels onder loep nemen

vrijdag 7 september 2018 10:19

WENEN (AFN) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat de eurolanden moeten bekijken of er meer nodig is om de Europese witwasregels aan te scherpen, of hoe het toezicht beter kan op hoe de banken de witwasrichtlijnen volgen.

,,Dat is een valide vraag gegeven de signalen in meerdere landen’’, zei hij voor het begin van een bijeenkomst met de ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep, in Wenen. Zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem pleitte woensdag voor een centraal, Europees toezicht op witwasrisico's in de bankensector.

Aanleiding daarvoor is de witwasaffaire bij ING. De grootste bank van Nederland heeft een schikking van in totaal 775 miljoen euro met justitie getroffen omdat zij jarenlang te weinig deed om witwassen door klanten te voorkomen. Ook bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta zijn recent witwaspraktijken aan het licht gekomen.

De kwestie staat niet op de agenda van de Eurogroep en Hoekstra wilde niet zeggen of hij het er met zijn collega's over zou hebben. Hij vindt dat ,,we eerst ons huiswerk moeten doen''.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)