*

Nieuws Binnenland

Trump drukt sentiment op Wall Street

vrijdag 7 september 2018 19:34

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de dag op verlies. De graadmeters doken na een lagere opening en een daaropvolgend herstel weer in het rood, nadat president Donald Trump met meer heffingen op Chinese goederen dreigde. Ook nam Trump Japan op de korrel. Verder reageerden beleggers op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur Nederlandse tijd 0,6 procent in de min op 25.850 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2869 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 7910 punten.

Vrijdag verstrijkt de deadline voor de invoering van nieuwe Amerikaanse importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Als het aan Trump ligt, dan komt daar op korte termijn nog voor 267 miljard dollar bij. Volgens de president is het aan China om over de brug te komen. Dat land had eerder gedreigd met tegenmaatregelen. Inmiddels zijn de Amerikanen handelsbesprekingen gestart met Japan. Als het niet lukt om een deal te sluiten, dan heeft dat land een probleem, zo beloofde de president.

Banenrapport

Uit het banenrapport bleek dat de werkgelegenheid in de VS in augustus sterker toenam dan voorzien en ook de gemiddelde uurlonen liepen harder op dan verwacht. Voor de maand juli werden eerdere cijfers daarnaast wel naar beneden toe bijgesteld. De cijfers in het banenrapport spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.

Tesla speelde 7 procent aan beurswaarde kwijt na het bericht dat het hoofd boekhouding bij het bedrijf vertrek. Ook het hoofd personeelszaken, die al met verlof was, keert niet meer terug. Tesla is de laatste tijd geregeld in het nieuws, onder meer vanwege het inmiddels ingetrokken plan van topman Elon Musk om Tesla van de beurs te halen.

Zonnig vooruitzicht

Chipmaker Broadcom won 7,6 procent geholpen door zonnige vooruitzichten voor het bedrijf. Verder stonden aandelen onder druk van bedrijven die handelsspanningen nadrukkelijk voelen. Zo verloren vliegtuigmaker Boeing en machinemaker Caterpillar tot 1,8 procent.

De euro was 1,1557 dollar waard, tegen 1,1580 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 67,49 dollar. Een vat Brentolie kostte een fractie meer op 76,53 dollar.