*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen richting verdeelde opening

maandag 10 september 2018 06:33

Relatief rustige weekstart.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag vermoedelijk een verdeelde opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 8 punten voor de Duitse DAX, een min van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag ook al verdeeld gesloten, terwijl Wall Street lager sloot.

Afgelopen week stond vooral in het teken van de handelsconflicten van Amerika met grote economische partners. De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow zei vrijdag dat er momenteel nog wordt onderhandeld met China. Hij waarschuwde dat Beijing zichzelf isoleert wanneer het niet akkoord gaat met de voorstellen van de VS. Kudlow wilde niet zeggen wanneer de aangekondigde nieuwe importsancties ter waarde van 200 miljard dollar in werking treden. De Amerikaanse president Donald Trump gaf echter aan dat bovenop die 200 miljard dollar aan importtarieven al weer nieuwe sancties worden voorbereid ter waarde van 267 miljard dollar.

Vrijdag werd op macro-economisch vlak in Europa bekend dat de Duitse industrie in juli minder heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Verder daalde de export.

"De Duitse industriële productie in juli viel opnieuw tegen, maar dit is niet het begin van een serieuze neergang", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Verder steeg de industriële productie in Frankrijk, maar daalde deze in Spanje. De economie van de eurozone groeide op kwartaalbasis in het tweede kwartaal even hard als in het eerste, bleek verder. Op jaarbasis liep de groei tussen de twee kwartalen wat terug, van 2,4 naar 2,1 procent.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden vrijdag Europees breed onder druk.

"De rentecurve wordt momenteel steiler, dat is in principe goed voor financials", stelde investment manager Simon Wiersma van ING, die geen sectorbrede aanleiding ziet voor de koersdalingen van bankaandelen. Het zijn dan ook vooral bedrijfsspecifieke factoren. Net als bij ING speelt bij het Deense Danske Bank een witwasschandaal van mogelijk 150 miljard dollar bij de tak in Estland. En analist Corne van Zeijl van Actiam wees verder nog op Deutsche Bank. De Chinese grootaandeelhouder HNA moet vermoedelijk onder druk van de Chinese autoriteiten het belang van 7,6 procent in de Duitse grootbank verkopen om zo de balans te verkleinen. Ook verdwijnt Deutsche Bank uit de Euro Stoxx 50 index, terwijl Commerzbank degradeert uit de DAX30.

ING Groep daalde vrijdag 3,4 procent. Danske Bank leverde 4,2 procent in. In Frankfurt verloren Deutsche Bank en Commerzbank achtereenvolgens 1,5 en 1,0 procent. Société Générale daalde 1,4 procent en Barclays verloor 1,0 procent aan beurswaarde.

Leveranciers aan de halfgeleiderindustrie stonden vrijdag ook onder druk. "De voornaamste reden van de tech-angst ligt in het commentaar dat semiconductor producent KLAC donderdag gaf op een seminar van Citi. Ze spraken over orderuitstel naar volgend jaar", legde analist Corne van Zeijl van Actiam uit. "En natuurlijk zijn handelsoorlogen ook niet goed voor semi's, maar dat speelt al het hele jaar."

ASML verloor 0,4 procent in Amsterdam. In Parijs daalde STMicroelectronics 0,3 procent.

Aandelen van International Airlines Group werden 1,4 procent minder waard. Dochteronderneming British Airways maakte bekend te zijn geraakt door een cyberaanval waarbij persoonlijke gegevens zijn gestolen van klanten die vluchten hebben geboekt via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Euro STOXX 50 3.293,36 (-0,1%)

STOXX Europe 600 373,77 (+0,1%)

DAX 11.959,63 (vlak)

CAC 40 5.252,22 (+0,2%)

FTSE 100 7.277.70 (-0,6%)

SMI 8.843,11 (+0,3%)

AEX 538,51 (-0,2%)

BEL 20 3.640,78 (-0,3%)

FTSE MIB 20.447,69 (-0,4%)

IBEX 35 9.171,20 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent maandag vermoedelijk met kleine plussen.

Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen nog lager.

Op weekbasis verloren de S&P 500 en Nasdaq 1 tot 2,5 procent. De Dow Jones index hield de schade beperkt tot een lichte daling op weekbasis.

"Ik denk dat beleggers de hoop hadden dat de boel met China niet zou escaleren omdat de VS met Mexico en Canada wel voortgang boekte. Je ziet nu duidelijk dat er sprake is van teleurstelling", volgens vermogensbeheerder Diane Jaffee van TCW, die doelde op de mogelijke nieuwe importtarieven op Chinese goederen.

"Er is geen twijfel over dat de importtarieven en de economische vertraging in China een grotere zorg worden wanneer de kwestie duidelijker merkbaar wordt in de VS", aldus marktanalist Wayne Kaufman van Phoenix Financial Services, doelend op het mogelijke effect op de Amerikaanse techsector.

Er was vrijdag verder veel aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. In augustus steeg de werkgelegenheid met 201.000 banen, wat boven verwachting was. De banengroei voor juni en juli werd evenwel naar beneden bijgesteld. De werkloosheid kwam afgelopen maand uit op 3,9 procent, terwijl de lonen op jaarbasis met 2,9 procent groeiden.

"De stijging van het uurloon met 2,9 procent op jaarbasis tendeert inmiddels richting de range die de beleidsmakers nastreven van 3 tot 4 procent, die ook in deze fase van de economie zou mogen verwachten", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"Voor het monetaire beleid betekent dit dat de Fed zijn geplande rentepad met meer vertrouwen tegemoet kan zien", aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Hij wees erop dat de hogere lonen zowel een positief als negatief effect kunnen hebben. "Ten eerste kan het de winsten van Amerikaanse bedrijven verminderen, omdat hogere lonen betekenen dat de marges afnemen. Dit zou kunnen betekenen dat de aandelenkoersen in de Verenigde Staten wat naar beneden komen, omdat deze juist, in ieder geval gedeeltelijk, gebaseerd zijn op de hoge winsten die Amerikaanse bedrijven afgelopen jaren boekten. Dit hoeft echter geen uitgemaakte zaak te zijn, aangezien hogere lonen er ook voor zorgen dat Amerikanen meer te besteden hebben. Hierdoor stijgt de binnenlandse vraag van de Amerikaanse economie", aldus de valuta-analist.

Olie werd vrijdag iets goedkoper. Op een settlement van 67,75 dollar, daalde de prijs van een vat West Texas Intermediate met 0,02 dollar, of minder dan 0,1 procent. Op weekbasis werd een vat olie wel zo'n 3 procent minder waard.

Bedrijfsnieuws

Tesla stond vrijdag weer fors onder druk. Er ging 6,3 procent aan beurswaarde verloren nadat bekend werd dat CEO Elon Musk tijdens een interview marihuana had gerookt. Verder werd bekend dat zowel de chief accounting officer als het hoofd personeelszaken opstappen. Op weekbasis daalde het aandeel bijna 13 procent.

Social mediabedrijven Twitter, Facebook en Google kregen deze week voldoende aandacht vanwege een hoorzitting over datalekken en hacken op Capitol Hill. Vrijdag daalde Twitter 1,0 procent, steeg Fabebook 0,3 procent en leverde Google-moeder Alphabet 0,5 procent in.

Halfgeleiders, die donderdag nog onderuit gingen nadat KLAC tijdens een seminar van Citi sprak van orderuitstel naar volgend jaar, wisten vrijdag niet te herstellen. Applied Materials daalde donderdag ruim 5 procent en verloor vrijdag 1,0 procent.

Micron, dat de beurswaarde donderdag met bijna 10 procent zag afnemen, steeg vrijdag 0,5 procent. KLAC zelf verloor gisteren ook bijna 10 procent, en vrijdag kwam daar een verlies van 2,9 procent bovenop.

Five Below won 13,3 procent, nadat de discountketen, die producten verkoopt die niet meer dan 5 dollar kosten, donderdagavond sterke resultaten over het tweede kwartaal publiceerde.

Broadcom steeg 7,7 procent na beter dan verwachte resultaten.

S&P 500 index 2.871,68 (-0,2%)

Dow Jones index 25.916,54 (-0,3%)

Nasdaq Composite 7.902,54 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandagochtend verdeeld, met een min van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite en een stijging van 0,2 procent voor de Nikkei.

Nikkei 225 22.361,08 (+0,2%)

Shanghai Composite 2.685,30 (-0,6%)

Hang Seng 26.733,86 (-0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1541. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1559.

Vanochtend bleek de Chinese inflatie verder gestegen, maar de producentenprijzen in een lager tempo toegenomen.

De groei van de Japanse economie in het tweede kwartaal werd flink opwaarts bijgesteld, van 1,9 naar 3,0 procent.

USD/JPY Yen 110,98

EUR/USD Euro 1,1541

EUR/JPY Yen 128,12

MACRO-AGENDA:

01:50 Economische groei def. - Tweede kwartaal (Jap)

03:30 Inflatie - Augustus (Chi)

03:30 Producentenprijzen - Augustus (Chi)

09:00 Economische groei - Tweede kwartaal (Tur)

21:00 Consumentenkrediet - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 10, 2018 00:33 ET (04:33 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.