*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Beurzen voorzichtig omhoog

maandag 10 september 2018 11:44

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese beurzen gingen maandag voorzichtig omhoog. Beleggers bleven terughoudend door de aanhoudende handelsperikelen. Op het Damrak was Heijmans in trek vanwege een mogelijke grote opdracht voor de bouwer. Ook biofarmaceut Kiadis Pharma zette de opmars voort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 539,39 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 768,33 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent.

De Europese toeleveranciers van Apple stonden onder druk. De Amerikaanse president Donald Trump riep de iPhone-maker op om producten in de Verenigde Staten te maken. Op die manier kan Apple voorkomen dat zijn producten duurder worden door de importheffingen op goederen uit China. STMicroelectonics zakte in Parijs 1,1 procent en Dialog Semiconductor verloor in Frankfurt 3,9 procent.

Chiptoeleverancier Besi sloot de rij in de MidKap met een verlies van 2,2 procent. Air France-KLM was behoorde tot de koplopers met een winst van 1,1 procent. Het totaal aantal passagiers dat de luchtvaartcombinatie in augustus verwerkte lag met bijna 7,8 miljoen reizigers 2,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Bij de hoofdfondsen voerde biotechnologiebedrijf Galapagos de stijgers aan met een winst van 1,5 procent. Grootste daler was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een min van 1,8 procent

Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans 2 procent. Het bouwbedrijf is geselecteerd als voorkeurskandidaat voor een grote opdracht van luchthaven Schiphol. Biofarmaceut Kiadis Pharma (plus 15,8 procent) was een opvallende stijger. Het aandeel zit sinds een positief analistenrapport van KBC Securities vorige week in de lift. Sinds 4 september is Kiadis ruim 50 procent in waarde gestegen.

Richemont steeg 1,3 procent in Zürich na beter dan verwachte omzetcijfers. De Zwitserse maker van luxe-goederen liet tevens weten Jerome Lambert te hebben gepromoveerd tot topman van het bedrijf.

AB Foods handhaafde de verwachtingen voor het jaar waarbij de zwakke prestaties van de suikeractiviteiten meer dan worden gecompenseerd door de sterke prestaties van kledingketen Primark. Het aandeel zakte desondanks 1,8 procent in Londen.

De euro bleef onveranderd op 1,1580 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 68,36 dollar. Brentolie steeg 1,1 procent in prijs tot 77,69 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)