*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Groene koersenborden in Europa

maandag 10 september 2018 15:46

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandag in de middaghandel in de plus. Beleggers gooiden de schroom door de aanhoudende handelsperikelen gedurende de dag enigszins van zich af. Op het Damrak was Heijmans in trek vanwege een mogelijke grote opdracht voor de bouwer. Verder zette biofarmaceut Kiadis Pharma zijn opmars voort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,5 procent hoger op 541,04 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 770,77 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent.

Europese toeleveranciers van Apple herstelden deels van hun openingsverliezen. De Amerikaanse president Donald Trump riep de iPhone-maker op om producten in de Verenigde Staten te maken. Op die manier kan Apple voorkomen dat zijn producten duurder worden door de importheffingen op goederen uit China. STMicroelectonics steeg in Parijs 0,6 procent en Dialog Semiconductor verloor 2,8 procent in Frankfurt. Chiptoeleverancier Besi won in de MidKap 0,3 procent.

Bij de hoofdfondsen voerde telecombedrijf KPN de stijgers aan met een winst van 2,2 procent. Grootste daler was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een min van 4,2 procent

In de MidKap steeg Air France-KLM 0,8 procent. Het totaal aantal passagiers dat de luchtvaartcombinatie in augustus verwerkte lag met bijna 7,8 miljoen reizigers 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. Wessanen steeg 3,2 procent na bekendmaking van de overname van veganyoghurtfabrikant Abbot Kinney's.

Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans 1,7 procent. Het bouwbedrijf is geselecteerd als voorkeurskandidaat voor een grote opdracht van luchthaven Schiphol. Biofarmaceut Kiadis Pharma (plus 13,1 procent) was een opvallende stijger. Het aandeel zit sinds een positief analistenrapport van KBC Securities vorige week in de lift. Sinds 4 september is Kiadis ruim 50 procent in waarde gestegen.

De euro was 1,1601 dollar waard tegen 1,1580 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 68,26 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 77,57 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)