*

Nieuws Binnenland

Wall Street stevent af op hogere opening

donderdag 13 september 2018 14:54

Orkaan Florence verliest aan kracht.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten donderdag af op een hogere opening. De future op de toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,3 procent hoger op 2.896,25 punten.

Gisteren sloten de S&P 500 en de Dow Jones hoger, nadat bekend werd dat er mogelijk nieuwe handelsbesprekingen tussen de VS en China komen. De Nasdaq moest wel licht achteruit.

Woensdagavond bleek uit het Beige Book van de Fed dat de Amerikaanse economie in augustus minder hard groeide in drie van de twaalf districten van de Federal Reserve, met name de districten St. Louis, Philadelphia en Kansas City. Weliswaar groeide de Amerikaanse economie als geheel in een gematigd tempo, maar projecten liepen vertraging op door zorgen over het handelsklimaat en gebrek aan arbeidskrachten.

Volgens analist David Madden van CMC Markets gaf het Beige Book over het algemeen een positieve outlook voor de Amerikaanse economie, maar liet het ook zwakheden zien. "Er zijn enige tekenen van vertraging te zien in de prijzen van eindproducten en diensten", aldus Madden.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in augustus van dit jaar verder opgelopen. De consumentenprijzen stegen in augustus met 0,2 procent. De verwachting lag ook op een toename van 0,2 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 september gedaald. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen nam met 1.000 af naar 204.000. De verwachting van economen lag op 210.000.

Zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank hield donderdagmiddag de rente onveranderd. De Turkse centrale bank verhoogde daarentegen wel de rente fors, waarna de Turkse lira fors in waarde toenam.

De euro/dollar noteerde op 1,1675. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1625 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1628 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 1,4 procent lager. De orkaan Florence leek een gevaar te vormen voor de olieaanvoer in de VS, maar is in kracht afgenomen, meldt het National Hurricane Center. De storm zal donderdag aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) de oostkust van de Verenigde Staten bereiken. Florence werd met kracht drie woensdagavond nog omschreven "als enorm gevaarlijk". Inmiddels is de orkaan afgezwakt tot categorie twee, met windsnelheden van 175 kilometer per uur.

Bovendien bleek donderdag dat de olieproductie van de OPEC-leden in augustus flink omhoog is gegaan. Dit stuwde de olievoorraden naar een record.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent lager. De presentatie van nieuwe modellen van de iPhone en Apple Watch was voor beleggers niet verpletterend.

Tesla noteerde 0,5 procent lager, ondanks dat het bedrijf binnenkort opnieuw een bestuurslid kwijtraakt. Justin McAnear vertrekt in oktober bij de fabrikant van elektrische auto's. Vorige week vertrok Chief Accounting Officer Dave Morton.

Intel steeg voorbeurs 0,8 procent, na een adviesverhoging van Northland Capital Markets. Het advies ging van underperform naar market perform. Onder meer door een rapport van Goldman Sachs was het sentiment rond het aandeel de laatste dagen negatief.

Slotstanden

De S&P500-index sloot woensdag vrijwel vlak op 2.888,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent en de Dow Jones-index kon 0,1 procent bijschrijven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 13, 2018 08:54 ET (12:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.