*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Handelshoop helpt beurzen vooruit

vrijdag 14 september 2018 11:42

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag licht vooruit. De hoop dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten bleef het beurssentiment ondersteunen. Op het Damrak profiteerde verzekeraar NN Group van een adviesverhoging. Ahold Delhaize kampte daarentegen met een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 540,67 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 778,30 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.

Verzekeraar NN Group behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van ruim 2 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van 2,6 procent na tegenvallende omzetcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Kroger en een adviesverlaging door UBS.

Galapagos daalde 0,3 procent. Het biotechnologiebedrijf begint met een zogeheten Fase 1 studie van zijn programma voor patiënten die kampen met eczeem. Het aandeel Galapagos is deze week zo'n 25 procent in waarde gestegen, mede dankzij positieve ontwikkelingen rond zijn kandidaat-medicijnen en kaspositie.

KPN won 0,7 procent. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft zijn belang in zijn branchegenoot verkleind van 24,83 procent tot 16,08 procent. In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van 2 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway stond onderaan met een min van 2 procent.

In Londen zakte JD Wetherspoon 0,6 procent. De Britse pubketen zag de jaarwinst stijgen mede dankzij het warme zomerweer en het WK-voetbal. De uitbater van meer dan 900 pubs in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verwacht wel dat de kosten in het nieuwe boekjaar zullen stijgen.

Investec dikte ruim 9 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op de plannen van de Britse financiële dienstverlener om zijn vermogensbeheerdivisie apart naar de beurs te brengen.

Metro steeg 1,7 procent in Frankfurt. Het Duitse groothandelsconcern zet zijn supermarktketen Real in de etalage. Het moederbedrijf van onder meer Makro stootte eerder al zijn elektronicawinkels MediaMarkt en Saturn af door ze samen naar de beurs te brengen als Ceconomy.

De euro was 1,1703 dollar waard tegen 1,1677 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 68,85 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 78,30 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)