*

Nieuws Binnenland

Beperkte winsten voor beurzen Europa

vrijdag 14 september 2018 15:53

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag op winst. De hoop dat de Verenigde Staten en China de handelsgesprekken zullen hervatten bleef het beurssentiment ondersteunen. Op het Damrak profiteerde verzekeraar NN Group van een adviesverhoging. Ahold Delhaize kampte daarentegen met een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middag 0,3 procent hoger op 541,02 punten. De MidKap was vlak op 775,93 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Verzekeraar NN Group was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van ruim 4 procent na tegenvallende omzetcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Kroger en een adviesverlaging door UBS.

Winnaar KPN

Galapagos daalde 1 procent. Het biotechnologiebedrijf begint met een zogeheten Fase 1 studie van zijn programma voor patiënten die kampen met eczeem. Het aandeel Galapagos is deze week zo'n 25 procent in waarde gestegen, mede dankzij positieve ontwikkelingen rond zijn kandidaat-medicijnen en kaspositie.

KPN won 0,6 procent. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft zijn belang in zijn branchegenoot verkleind van 24,83 procent tot 16,08 procent. In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van 2 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway stond onderaan met een min van ruim 5 procent.

Zomerweer en WK-voetbal

In Londen zakte JD Wetherspoon 2 procent. De Britse pubketen zag de jaarwinst stijgen mede dankzij het warme zomerweer en het WK-voetbal. De uitbater van meer dan 900 pubs in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verwacht wel dat de kosten in het nieuwe boekjaar zullen stijgen.

Investec dikte 7,5 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op de plannen van de Britse financiële dienstverlener om zijn vermogensbeheerdivisie apart naar de beurs te brengen.

Olie duurder

Metro verloor 0,6 procent in Frankfurt. Het Duitse groothandelsconcern zet zijn supermarktketen Real in de etalage. Het moederbedrijf van onder meer Makro stootte eerder al zijn elektronicawinkels MediaMarkt en Saturn af door ze samen naar de beurs te brengen als Ceconomy.

De euro was 1,1669 dollar waard, tegen 1,1677 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 68,69 dollar. Brentolie werd iets duurder op 78,21 dollar per vat.