*

Nieuws Binnenland

Ahold en Pharming onderuit op licht hoger Damrak

vrijdag 14 september 2018 17:50

ING spreekt van rustige handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een winst van 0,2 procent gesloten op 540,53 punten.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING was het een rustige dag, met volumes die aan de lage kant waren.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde. Het overschot daalde van 21,6 miljard euro een jaar eerder tot 17,6 miljard afgelopen juli.

De export daalde in juli met 0,8 procent op maandbasis, terwijl de import juist met 1,3 procent steeg. Op jaarbasis nam de export wel toe, met 9,4 procent, maar de import steeg met 13,4 procent harder.

In Amerika bleken de detailhandelsverkopen licht gestegen. De industriƫle productie en het consumentenvertrouwen stegen ook.

"Geen echte verrassingen", oordeelde Berendse van ING.

De markt is is afwachting van een Nafta-deal, maar die zal op zijn vroegst maandag komen, aldus Berendse. Ook willen beleggers weten hoeveel schade de orkaan in Amerika zal aanrichten.

Positief was volgens ING dat na Turkije vandaag ook Rusland de rente verhoogde.

"Dat de opkomende markten in actie komen wordt positief opgepakt", aldus Berendse.

De euro/dollar noteerde op 1,1663, ten opzichte van een stand van 1,1692 donderdagavond.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was Signify met een winst van 3,6 procent. NN Group steeg 2,0 procent. De verzekeraar werd op de kooplijst van Bank of America Merrill Lynch gezet, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op.

De verliezen bleven beperkt, met uitzondering van de daling van Ahold Delhaize. Een verkoopadvies van UBS zette het aandeel 4,4 procent lager. Volgens de analisten neemt de tegenwind in de VS toe, terwijl de synergievoordelen juist teruglopen.

In de AMX steeg Air France-KLM 2,4 procent en won Besi 2,3 procent. OCI daalde 2,0 procent en Takeaway.com gaf zelfs 3,0 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma koploper met een winst van 7,0 procent. Daar stond Pharming tegenover met een verlies van 12,8 procent. Kempen zette een verkoopadvies op het aandeel met een koersdoel van 0,60 euro. De bank vreest voor de concurrentie die Pharming met Ruconest tegemoet kan zien. "Ik begrijp de logica van het rapport niet", aldus CEO Sijmen de Vries van Pharming tegen ABM Financial News.

Op de lokale markt verloor Adyen 5,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de beurzen in Amerika licht hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 14, 2018 11:50 ET (15:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.