*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen hoger gesloten

vrijdag 14 september 2018 18:53

Optimisme over handelsconflict ondersteunt sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 377,85 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.124,33 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.352,57 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.304,04 punten.

In heel Europa sloten de aandelenmarkten de handelsweek met positieve noot af, gesteund door stijgende koersen in Azië en groene borden op Wall Street. Het groeiende positieve sentiment over de wereldhandel ondersteunde de winsten, na de uitnodiging van Washington aan het adres van Beijing om later deze maand de handelsbesprekingen te hervatten.

Daarnaast haalde de markt steun uit de renteverhoging van de Turkse centrale bank een dag eerder en het herstel van de lira. Vanmiddag volgde Rusland met een renteverhoging.

"Dat de opkomende markten in actie komen wordt positief opgepakt", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

"Het is bemoedigend nieuws dat de regering van Trump opnieuw probeert te onderhandelen met China om de handelsgeschillen op te lossen [...] dit ondersteunde het sentiment", zei marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities.

In het Verenigd Koninkrijk domineerde Brexit opnieuw de krantenkoppen nadat voorzitter Mark Carney van de Bank of England naar verluidt Theresa May en haar kabinet waarschuwde dat een no-deal exit uit de Europese Unie de Britse economie zou verlammen.

Vanochtend vroeg kwam China met gestegen detailhandelsverkopen over augustus naar buiten. Ook de industriële productie over dezelfde maand zat in de lift. De verschillen op jaarbasis met de stijgingen in juli waren overigens aan de bescheiden kant.

De definitieve inflatie van Italië over augustus liet zowel op maand- als op jaarbasis een licht neerwaartse bijstelling zien ten opzichte van de eerdere ramingen.

De handelsbalans over juli van de eurozone liet een verder afgenomenoverschot zien.

De arbeidskosten van de muntunie over het tweede kwartaal liepen meer op dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De lonen stegen ook, maar minder sterk.

De euro/dollar noteerde op 1,1663. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1705 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1690 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Banken konden vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers. Danske Bank verloor 1,1 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek zijn gestart na beschuldigingen aan het adres van de bank van witwaspraktijken.

Citigroup steeg 0,7 procent en Deutsche Bank won 0,3 procent, ondanks dat het feit dat de twee banken door een klokkenluider werden geïdentificeerd als betrokken bij de transacties.

Investec won 8,4 procent, nadat de bank aankondigde zijn asset-management divisie af te splitsen en naar de beurs te brengen.

Ryanair steeg 1,2 procent. De luchtvaarder meldde bijna overeenstemming bereikt te hebben over een cao met zijn in Italië gevestigde cabinepersoneel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.906,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 14, 2018 12:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.