*

Nieuws Binnenland

Galapagos in trek op groen Damrak

vrijdag 14 september 2018 19:56

Veel aandacht voor centrale banken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag 0,2 procent hoger gesloten, waardoor op weekbasis een winst restte van 0,4 procent. De aandacht ging onder meer uit naar diverse rentebesluiten, een flink gestegen olieprijs en de koerssprong van Galapagos.

"De wereldwijde aandelenmarkt heeft als geheel de afgelopen maanden prima gepresteerd", stelde ING. "Dit, ondanks de toegenomen onzekerheden vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China en de zorgen over de opkomende markten. De koersverliezen van beleggingen uit opkomende markten zijn meer dan gecompenseerd door de koerswinsten op Amerikaanse aandelen", concludeerde ING.

ING merkte op dat de impact van de handelsmaatregelen tegen China nog nauwelijks merkbaar zijn. De Chinese export is in augustus met 9,8 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar, de import met 20 procent. "Dit wijst op een sterke groei van de Chinese economie in het derde kwartaal, vooral en steeds meer gedreven door de groei van de binnenlandse consumptie." Afgelopen week kwam de bevestiging door China dat er een uitnodiging ligt om de gesprekken over de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten te hervatten.

De markten waren afgelopen week vooral in afwachting van diverse rentebesluiten, onder meer van de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Turkse centrale bank.

Van de rentebesluiten die op het programma stonden was die van de centrale bank van Turkije eigenlijk de belangrijkste, stelde marktanalist Elwin de Groot van Rabobank, omdat de afwaardering van de Turkse lira "toch wel enig effect gehad" op de aandelenmarkten wereldwijd, hoewel Mario Draghi die gevolgen in de middag als "niet significant" beoordeelde.

De Turkse centrale bank stelde niet teleur met een renteverhoging van 625 basispunten, wat ruim boven de verwachting van Rabobank van 500 punten was.

De rentebesluiten van de Bank of England en de Europese Centrale Bank zorgden donderdagmiddag verder voor weinig beweging meer, zei De Groot. Het positieve commentaar van de ECB-president bij een licht lagere economische groeiverwachting noemde de marktanalist "eigenlijk een slap verhaal".

Wel trok de euro aan ten opzichte van de dollar, na de toespraak van Draghi. Investmentmanager Simon Wiersma van ING stelde dat iets lager dan verwachte inflatiecijfers uit de VS mogelijk de echte oorzaak waren van de wat zwakkere dollar. De consumentenprijzen stegen in augustus op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,2 procent en 2,7 procent.

De Europese munt was in de dagen ervoor al opgelopen. Het muntpaar koerste maandagochtend nog rond een niveau van 1,1550, maar steeg tegen het einde van de week tot 1,1663.

De Russische centrale bank trok vrijdag de rente ook op.

"Dat de opkomende markten in actie komen wordt positief opgepakt", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

De olieprijzen trokken afgelopen week eveneens flink aan. Op weekbasis won een oktober-future voor een vat ruwe olie 2,2 procent op 69,20 dollar. Over twee maanden gaan Amerikaanse sancties tegen Iran in en die wegen nu al op de markt. Bovendien werd de olieprijs gesteund door een grote orkaan die de Amerikaanse oostkust teistert en de aanvoer van benzine door een belangrijke pijpleiding bedreigt. Energiegerelateerde aandelen lagen er Europabreed dan ook goed bij afgelopen week.

Volgende week

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers volgende week inzicht in onder meer inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de eurozone, maar ook in diverse samengestelde inkoopmanagersindices. Daarnaast komen er economische groeicijfers uit Frankrijk en Nederland.

Veel bedrijfscijfers staan er niet meer op de agenda. In de Verenigde Staten openen FedEx, Oracle en Micron Technology de boeken. In België staan de halfjaarcijfers van ASIT Biotech geagendeerd.

Verder houden de Japanse beurzen maandag de deuren gesloten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen werd Galapagos op weekbasis circa een kwart meer waard op 102,15 euro. Het biotechbedrijf en partner Gilead Sciences hebben bij een reuma fase 3 studie alle belangrijke onderzoeksdoelen gehaald. De studieresultaten kwamen aan de bovenkant van de verwachtingen van Jefferies uit. Ook KBC Securities concludeerde dat de resultaten over de brede linie positief was. InsingerGilissen sprak van een belangrijke mijlpaal. Het biotechbedrijf en zijn Duitse samenwerkingspartner MorphoSys ontvangen bovendien een licentiebetaling van 95 miljoen euro van farmaceut Novartis voor de ontwikkeling en commercialisering van een van hun programma's. Daarnaast haalde Galapagos 300 miljoen dollar op in de Verenigde Staten.

Philips won op weekbasis 4,2 procent. Senior financial economist Tom Simonts van KBC merkte op dat het van origine Eindhovense bedrijf een Outperform advies kreeg van Bernstein.

Aalberts Industries steeg met 5,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverhoging van Kempen voor Aalberts. Het advies ging naar kopen, maar het koersdoel werd verlaagd van 46,00 naar 42,00 euro.

Ahold Delhaize moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 6,5 procent op weekbasis. Een verkoopadvies van UBS zette het aandeel lager. Volgens de analisten neemt de tegenwind in de VS toe, terwijl de synergievoordelen juist teruglopen. Ook RELX kon met een min van 3,6 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het Fugro dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel won maar liefst 9,8 procent, mede geholpen door de flink gestegen olieprijzen. Een week eerder verloor Fugro nog ruim negen procent.

Boskalis en PostNL wonnen respectievelijk 7,6 en 7,2 procent. De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een fusie tussen PostNL en Sandd om zo de post economisch levensvatbaar en van voldoende kwaliteit te houden. KBC Securities noemde de politieke steun positief.

Flow Traders gaf juist 2,5 procent prijs. Flow Traders co-CEO Sjoerd Rietberg heeft besloten zich in 2019 niet beschikbaar te stellen voor herbenoeming en zal dientengevolge na de algemene vergadering van aandeelhouders in het tweede kwartaal aftreden.

Verder werd bekend dat Prime Ventures nog eens 2,4 miljoen aandelen Takeaway.com verkopen. Dit maakte de durfinvesteerder volgens persbureau Reuters woensdagavond bekend. Met deze verkoop, een belang van ongeveer 5,6 procent, neemt Prime Ventures volledig afscheid van de Nederlandse maaltijdbezorger. Concurrent Delivery Hero zag bovendien de omzet fors toenemen in het afgelopen halfjaar. Het aandeel daalde 3,9 procent op weekbasis.

Onder de kleinere aandelen spoot Kiadis Pharma 22,4 procent omhoog. Sinds KBC Securities vorige week met een positief rapport en stevige koersdoelverhoging kwam, is het aandeel flink gestegen.

Bouwer Heijmans werd 6,5 procent meer waard en B&S Group schreef 7,0 procent aan beurswaarde bij. "Er was geen nieuws over B&S. De omzet was wel bescheiden. Mogelijk een grote kooporder van een bepaalde partij", meende vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

KasBank verloor 7,6 procent. Sinds vorige week is KAS Bank uit de gratie, na de publicatie van teleurstellende resultaten.

En vrijdag zette een verkoopadvies van Kempen het aandeel Pharming stevig onder druk. Het biotechbedrijf werd op weekbasis 8,3 procent goedkoper. Kempen zette op het aandeel een koersdoel van 0,60 euro. De bank vreest voor de concurrentie die Pharming met Ruconest tegemoet kan zien. "Ik begrijp de logica van het rapport niet", aldus CEO Sijmen de Vries van Pharming tegen ABM Financial News.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 14, 2018 13:56 ET (17:56 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.