*

Nieuws Binnenland

Handelsperikelen weer centrale rol komende beursweek

zondag 16 september 2018 14:05

Agenda relatief mager.

(ABM FN-Dow Jones) Na het geweld van de centrale banken afgelopen week en het einde van het bedrijfscijferseizoen, zullen handelsperikelen komende week hoogstwaarschijnlijk weer de boventoon voeren.

The Wall Street Journal meldde dit weekend dat de Amerikaanse president Donald Trump vermoedelijk binnen enkele dagen nieuwe Chinese importheffingen zal aankondigen.

Daarmee zou Washington de druk willen opvoeren in aanloop naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China later deze maand. Naar verwachting ontmoeten de Chinese vice-premier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, elkaar op 27 en 28 september in Washington.

Afgelopen week kwamen zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank niet in actie. "Een korte statement met veelal eerder gebruikte zinnen gaf aan dat de ECB niet van koers verandert en dat ook de komende meetings niet lijkt te gaan doen", concludeerde econoom Bert Colijn van ING.

"Dat de onrust politiek gezien nog niet voorbij is, wordt momenteel vooral in Italië duidelijk", voegde Colijn toe.

Macro-economisch zijn er maandag inflatiecijfers uit de eurozone en woensdag komen deze uit het Verenigd Koninkrijk. Donderdag is het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek druk met onder meer het consumentenvertrouwen en de consumptie. Verder zijn er Britse detailhandelsverkopen en de wekelijkse steunaanvragen uit de VS, net als de leidende indicatoren.

Vrijdag is een drukke dag met Nederlandse en Franse groeicijfers en wereldwijd de voorlopige inkoopmanagersindexen.

Ook zal Nederland aanstaande dinsdag aandacht hebben voor Prinsjesdag. Traditiegetrouw zijn veel van de plannen al gelekt en de kans dat Prinsjesdag de beurs zal beïnvloeden, is klein.

Analist Nico Inberg van IEX denkt dat er rondom beursgenoteerd vastgoed wel de nodige aandacht voor de regeringsplannen zal zijn. "Even kort gezegd: bij afschaffing van de dividendbelasting zijn beursgenoteerde vastgoedbedrijven niet meer belastingplichtig. Een omkatting naar een 'normaal' bedrijf is dan noodzakelijk. Dan gaat de winstafdracht omhoog naar 21 procent, en belangrijker: is niet terugvorderbaar. Grosso modo een hele slechte zaak voor de vastgoedsector."

De Nederlandse bedrijfsagenda is vrijwel leeg. Aandeelhouders van Sligro Food Group zien hun aandeel vrijdag ex-dividend gaan. Verder start Pharming Group maandag met een beleggerstour. Afgelopen vrijdag kwam het aandeel nog stevig onder druk te staan na een verkoopadvies van zakenbank Kempen. In een reactie tegen ABM Financial News zei CEO Sijmen de Vries verbijsterd te zijn door het rapport van Kempen. "Ik begrijp de logica van het rapport niet", aldus de topman van Pharming.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 16, 2018 08:05 ET (12:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.