*

Nieuws Binnenland

Damrak licht hoger gesloten

maandag 17 september 2018 17:46

Rustige handelsdag volgens Boer & Olij.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag na een rustige handelsdag hoger gesloten. De AEX won 0,1 procent op 540,84 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van een "maandagbeurs", waarop weinig beweging plaatsvond. Ook op bedrijfsvlak bleef het volgens Schutte rustig, nu ondernemingen in de laatste fase van het derde kwartaal komen. "Dit gaat meestal gepaard met een stille periode", aldus de beleggingsadviseur, die niet verwacht dat er nog veel bedrijven hun prognoses voor dit jaar zullen bijstellen.

De ogen waren verder weer gericht op de Amerikaanse president Donald Trump, die nog eens voor 200 miljard dollar aan nieuwe importheffingen op Chinese producten wil opleggen. De Chinese beurs ging in reactie vanochtend onderuit, maar het effect hiervan was niet terug te zien op Wall Street of op het Damrak. "Dit doet de vraag opwerpen of dergelijke aankondigingen van Trump al zijn verwerkt in de koersen of dat er nog een tik gaat komen als de nieuw importheffingen daadwerkelijk worden ingevoerd", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus van dit jaar iets minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie van 2,0 procent was een bevestiging van een voorlopige raming. Verder is de activiteit van industriële bedrijven in de Amerikaanse staat New York in september in een minder sterk tempo gestegen.

De euro stond maandag ruim een half procent hoger op 1,1691 euro. Bij het sluiten van Wall Street op vrijdag noteerde de euro nog op 1,1633 dollar. De Amerikaanse tienjaarsrente schoot vandaag weer door de 3 procent.

De olieprijzen noteerden tot 0,4 procent hoger.

Stijgers en dalers

Ahold Delhaize was één van de stijgers met een koerswinst van 1,4 procent. Vorige week behoorde het aandeel na een verkoopadvies van UBS nog tot de slechtst presterende fondsen op Beursplein 5.

Ook de financials deden het goed. ABN AMRO steeg 1,5 procent, terwijl ING 0,2 procent klom. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is ING na het bericht over de hoge schikking wel heel erg ver weggezakt. "Het is toch een aandeel met een aantrekkelijk dividendrendement", meent Versteeg.

ArcelorMittal won 2,0 procent.

Unilever sloot 0,2 procent lager. Aviva heeft het voedingsbedrijf gewaarschuwd dat het van plan is om tegen de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland te stemmen en kreeg daarin bijval van een andere grootaandeelhouder. Aviva is volgens de Financial Times niet overtuigd dat het schrappen van de duale structuur de beste keuze is.

Galapagos was maandag de dissonant met een verlies van 2,4 procent. Beleggers stelden winsten veilig na de koerssprong van vorige week.

Versteeg wees ook op de technologieaandelen, die vorige week onder vuur lagen. "Vandaag krabbelen ze weer wat op." ASML moest echter een deel van de koerswinst inleveren en stond slechts hoger, terwijl in de Midkap ASMI na een eerdere koerswinst 0,3 procent lager stond. Volgens Versteeg zal er later deze week in de technologiesector met veel belangstelling worden uitgekeken naar de cijfers van de Amerikaanse chipfabrikant Micron. Apple en Amazon gaan vandaag overigens stevig lager in New York, waardoor ook de Nasdaq het lastig heeft.

In de Midkap won het volatiele OCI 1,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Beter Bed 3,5 procent. ABN AMRO verlaagde het koersdoel naar 11,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling.

Pharming Group verloor daarentegen 1,6 procent, in de nasleep van een verkoopadvies van zakenbank Kempen vrijdag, waarna de koers ook al fors daalde.

Het lokaal genoteerde SnowWorld maakte een pas op de plaats. Het bedrijf heeft Wim Hubrechtsen per 1 oktober als nieuwe CEO aangesteld en geeft nieuwe aandelen uit om zijn aandelenkapitaal met 15 procent te verhogen.

Adyen daalde 4,2 procent. De beleggersdag van Adyen afgelopen vrijdag bevestigde de sterke marktpositie van het bedrijf, dat naar eigen zeggen niet hoeft te concurreren op prijs, omdat klanten betaaldiensten steeds meer als onderdeel van hun strategie beschouwen. Dat stelde Morgan Stanley maandag in een rapport.

Curetis maakte een sprong van maar liefst 10,5 procent, zonder aanwijsbare reden.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de Dow Jones en S&P 500 index op kleine verliezen. De Nasdaq verloor meer dan een procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 17, 2018 11:46 ET (15:46 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.