*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Tech lager op Wall Street door handelsvrees

maandag 17 september 2018 19:34

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handel in de min. De stemming op de financiƫle markten wordt gedrukt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Vooral technologiebedrijven hadden het moeilijk.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 26.094 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,4 procent tot 2892 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 7921 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt mogelijk maandag nog nieuwe importheffingen aan op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Eerder was er nog enige hoop bij beleggers dat de VS en China het handelsoverleg zouden hervatten. China zal naar verwachting met heffingen terugslaan.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de Amerikaans-Chinese handelsvete stonden wederom in de schijnwerpers. Technologiefondsen als Google-moeder Alphabet en Apple leverden tot 2,1 procent in.

Ook in New York genoteerde Chinese bedrijven stonden onder druk. Zo verloren de webwinkelbedrijven Alibaba en JD.com tot 5,4 procent. Maker van elektrische auto's Nio, dat vorige week zijn beursdebuut beleefde, verloor ruim 13 procent.

Amazon ging 2,7 procent omlaag na een rapport van Citi. Analisten stelden dat de onderneming er goed aan zou doen om haar retailtak en Amazon Web Services van elkaar los te maken. Zo'n splitsing zou grote impact kunnen hebben op de ontwikkeling van het bedrijf. Ook is aan het licht gekomen dat Amazon onderzoek doet naar mogelijke ongeoorloofde verkoop van bedrijfsgeheimen door medewerkers.

Tesla steeg 1 procent na het nieuws dat het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF een miljard dollar steekt in de potentiƫle concurrent Lucid Motors. PIF is ook een geldschieter van Tesla.

Chemiereus DowDuPont steeg 0,7 procent. Topman Edward Breen neemt de toppositie in bij het spin-offbedrijf voor gespecialiseerde producten dat volgend jaar wordt opgetuigd. DowDuPont wordt volgend jaar opgesplitst in drie onderdelen.

Vleesverwerker Tyson Foods krijgt een nieuwe hoogste baas. Topman Tom Hayes treedt terug om persoonlijke redenen. Hij wordt aan het einde van deze maand opgevolgd door Noel White, die leiding geeft aan de internationale activiteiten van het bedrijf. Het bedrijf zakte 0,6 procent.

De euro was 1,1688 dollar waard, tegen 1,1689 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 68,76 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder, op 77,94 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)