*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: TomTom opnieuw gebeten hond op vlak Damrak

woensdag 19 september 2018 11:03

Ook Pharming fors onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef woensdagochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur koerste de AEX vlak op 543,30 punten.

Daarmee laten beleggers zich volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING zich niet afschrikken door de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump van nieuwe heffingen op Chinese importen en de Chinese tegenmaatregelen daarop.

"Die rustige reactie lijkt me terecht", aldus Wiersma. "Veel slecht nieuws is al in de aandelenkoersen verwerkt en het lijkt erop dat president Trump met het relatief lage extra heffingspercentage van 10 procent zichzelf speelruimte en tijd heeft gegeven om te onderhandelen." Wiersma hoopt dat het nog voor het einde van het jaar tot een akkoord kan komen met de Chinezen.

De investmentmanager constateerde dat beleggers weer bereid zijn om wat meer risico te nemen, hetgeen werd onderstreept door hogere obligatierentes.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse inflatie in augustus uitkwam op 2,7 procent tegen 2,5 procent in juli. Economen hadden gerekend op 2,4 procent. De Britse producenten- en huizenprijzen stegen dan weer minder hard in respectievelijk afgelopen maand en juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1702. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,671 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1688 op de borden. De olieprijzen koersten tot 0,3 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won ArcelorMittal 2,7 procent. Verder lagen de verzekeraars er goed bij met koerswinsten van 0,6 tot 1,0 procent voor NN Group, ASR Nederland en Aegon. Aegon liet bovendien weten ruim 24 miljoen eigen aandelen in te kopen om de verwatering die ontstaat door het uitkeren van stockdividend te compenseren.

Randstad verloor 3,7 procent. Sectorgenoot Adecco stelde dat de volumetrends begin september een lichte groeivertraging laten zien. Deze volumes wijzen op een lichte groeivertraging ten opzichte van de eerste twee maanden van het derde kwartaal, aldus de Zwitserse uitzendgroep.

Indexzwaargewicht Unilever verloor 0,8 procent. Unilever is een van de partijen die zou bieden op een Indiaas dochterbedrijf van GlaxoSmithKline.

In de Midkap was het AMG Advanced Metallurgical Group dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel won 1,8 procent, nadat het een tweejarig contract heeft gesloten met een Amerikaans staalbedrijf voor de levering van in totaal bijna 3,2 miljoen kilo Vanadium. Takeaway.com won 1,8 procent. Aandeelhouders zijn akkoord gegaan met de overname van 10Bis.

TomTom verloor opnieuw 7,0 procent tot 5,98 euro na een koersval van ruim 24 procent op dinsdag. Google zette dinsdag een grote stap in de auto-industrie door samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi. De lokaal genoteerde kaartenmaker AND daalde 6,7 procent. ING noemde de koersval van TomTom overdreven, al is het lastig te bepalen wat de impact van de deal zal zijn. ING handhaafde desondanks het koopadvies met een koersdoel van 14,50 euro.

Onder de kleinere fondsen won Kiadis Pharma 6,9 procent en herstelde daarmee deels van het verlies van ruim negen procent op dinsdag. Beter Bed daalde 2,4 procent.

Pharming maakte een koersval van 27,6 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft Pharming in de vorm van een zogeheten Complete Response Letter om extra onderzoeksgegevens gevraagd in verband met de uitbreiding van de toepassing van Ruconest bij patiƫnten met erfelijk angio-oedeem.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 19, 2018 05:03 ET (09:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.