*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Randstad en Unilever duwen AEX in het rood (3)

woensdag 19 september 2018 14:52

N i e u w bericht vervangt: TomTom verder omlaag op gemengde beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam zakte woensdag in de middaghandel verder in het rood. Vooral uitzender Randstad en voedingsmiddelengigant Unilever drukten op de hoofdindex. Bij de kleinere fondsen kregen navigatiespecialist TomTom en biotechbedrijf Pharming er van langs. De overige Europese beurzen noteerden kleine plussen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 14.45 uur 0,4 procent lager op 541,18 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 779,37 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.

Randstad was met een min van 5,7 procent de grootste daler in de AEX. Beleggers verwerkten een handelsupdate van branchegenoot Adecco, die een tragere volumegroei meldde. Unilever zakte op berichten over toenemende weerstand van Britse beleggers over de voorgenomen verhuizing naar Rotterdam.

TomTom was opnieuw hekkensluiter in de MidKap met een min van 6,2 procent, nadat het dinsdag al bijna een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen op berichten dat een belangrijke klant met Google in zee gaat. TomTom zei tegen het ANP dat er niet direct gevolgen zijn voor de omzet. Bank Degroof Petercam verlaagde zijn advies voor het aandeel.

Bij de kleinere bedrijven raakte Pharming ruim 20 procent kwijt. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil dat het biotechnologiebedrijf meer klinisch onderzoek gaat doen naar het gebruik van het medicijn Ruconest bij profylaxe, het voorkomen van aanvallen, bij patiƫnten met erfelijk angio-oedeem. Pharming liet weten dat het besluit van de FDA kan zorgen voor vertraging.

Op de lokale markt klom Adyen 2,5 procent. Het Amsterdamse betaalplatform heeft de Zweedse kledingketen H&M binnengehaald als klant.

In Kopenhagen zakte Danske Bank 4,5 procent. De bestuursvoorzitter van de grootste bank van Denemarken stapt op vanwege het witwasschandaal bij de Estse vestigingen van de bank. Mogelijk zijn miljarden aan crimineel geld uit onder meer Rusland witgewassen via Estland.

De euro was 1,1673 dollar waard, tegen 1,1690 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 69,81 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder, op 78,64 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)