*

Nieuws Binnenland

Draghi wil "omvangrijk" fonds als schild voor eurozone

woensdag 19 september 2018 16:48

Fonds moet economie stabiliseren bij crises.

(ABM FN-Dow Jones) De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi heeft regeringen van eurozonelanden woensdag opgeroepen om een gemeenschappelijk fonds aan te leggen om de economie van de eurozone te beschermen tijdens toekomstige crises.

Tijdens een toespraak in Berlijn zei Draghi dat het nieuwe fonds "omvangrijk" moest zijn, en zo moet zijn opgezet dat oneigenlijk gebruik of 'moral hazard' zo veel mogelijk wordt beperkt.

"We hebben een extra fiscaal instrument nodig om stabilisatie te bieden", zei Draghi. "We zagen tijdens de crisis hoe het gebrek aan begrotingsruimte, die nodig was om de economie te stabiliseren, een vicieuze cirkel kon creëren van lage groei, stijgende risico-opslagen op staatsobligaties en verliezen op leningen in de bankensector."

Draghi deed de uitspraken terwijl er een debat loopt over hervormingen die de muntunie van negentien Europese landen zouden kunnen versterken.

De Franse president Emmanuel Macron is voorstander van een omvangrijke gemeenschappelijke begroting die de economieën van de eurozone dichter bij elkaar kan brengen en toekomstige crises kan helpen te weerstaan.

Ook Bundesbank-president Jens Weidmann, vanouds kritisch over het delen van risico's tussen eurozonelanden, hintte er vorige maand op dat hij een gemeenschappelijk budget kan steunen als dat de concurrentiekracht kan versterken en steun kan bieden aan landen die door crises geraakt zijn. Dat zou in het kader moeten van een fundamentele hervorming van EU-fondsen.

Draghi riep Europese landen ook op om gemeenschappelijke markten te creëren voor diensten en kapitaal, om de economische groei te versterken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 19, 2018 10:48 ET (14:48 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.