*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

vrijdag 21 september 2018 12:28

Zorgen handelsoorlog lijken van radar te verdwijnen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger in afwachting van de Brexit-besprekingen op de EU-top in Oostenrijk, terwijl het stof rondom de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China lijkt te zijn neergedaald.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won vrijdag rond het middaguur 0,4 procent en noteerde op 384,16 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,6 procent naar 12.394,40 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,7 procent met een stand van 5.488,13 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,0 procent winst op 7.439,58 punten.

"Op de financiële markten lijken de donkere wolken te zijn weggedreven", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. "De angst voor de effecten van de Amerikaanse handelsmaatregelen lijkt wat te zijn afgenomen."

Donderdag kwam het bericht dat China de importheffingen op goederen van andere handelspartners dan de VS juist wil verlagen. "Dat doen ze slim. Op die manier drijft de politiek van president Donald Trump de rest van de wereld in de armen van China", aldus Wiersma. "Dit zal de door het conflict tussen de VS en China krimpende wereldhandel misschien niet helemaal compenseren, maar het is wel een positieve ontwikkeling voor de wereldwijde groei."

De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie duidde over september op een iets sterkere groei, zo bleek vanochtend. Daar stond een ondernemersvertrouwen tegenover dat daalde naar het laagste punt in 22 maanden.

De groei van de Franse economie over het tweede kwartaal bleef stabiel met een groei van 0,2 procent.

Markit maakte over september de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex voor Frankrijk bekend. Die bleek gedaald. Met een index van 53,6 ging het zelfs om de laagste stand in 21 maanden tijd. De samengestelde inkoopmanagersindex van Duitsland over september kwam in een voorlopige versie ook iets lager uit dan in augustus, wat eveneens duidt op een lichte groeivertraging in de economie.

Halverwege de ochtend kwam ook de voorlopige index van de eurozone naar buiten. Die daalde onverwacht in lichte mate naar 54,2, waar een stabiel niveau was voorzien.

In de Verenigde Staten staat voor vrijdag de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex over september geagendeerd. Deze wordt voor zowel de industrie als de diensten ingeschat op 55,0 tegen respectievelijk 54,5 en 55,2 in augustus.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 70,78 dollar, terwijl voor een november-future Brent 79,42 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1779. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1786 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1783 op de borden.

Bedrijfsnieuws

UBS startte met het volgen van de luxesector. Modehuis Hermès International kreeg een koopadvies met een koersdoel van 600 euro. Het aandeel steeg 1,6 procent.

De Italiaanse bank Banca Mediolanum kreeg van UBS ook een eerste koopaanbeveling met een koersdoel van 7,60 euro. Het aandeel won 1,8 procent.

De Italiaanse vermogensbeheerder Azimut Holding werd door UBS in eerste instantie op Neutraal geplaatst met een koersdoel van 13,00 euro. Azimut noteerde 0,3 procent lager.

De raad van bestuur van ArcelorMittal in Zuid-Afrika heeft vrijdag Avinash Desmond Maharaj benoemd tot financieel directeur. Het aandeel ArcelorMittal boekte vrijdag een winst van 1,0 procent.

Royal Dutch Shell heeft een langjarig contract gewonnen voor het leveren van LNG aan een Chinees bedrijf dat bouwt aan een energiecentrale in Panama. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van adviseurs betrokken bij het project. Het bedrijf is verder in gesprek over de verkoop van activiteiten in de Golf van Mexico, aldus Bloomberg donderdagavond op basis van bronnen. Het aandeel Shell noteerde 0,8 procent hoger.

Berichtgeving dat Uber zou overwegen Deliveroo te kopen zorgde voor een koersdaling van ruim zes procent voor sectorgenoot Just Eat. Het Nederlandse Takeaway beperkte de schade tot ongeveer een procent.

Het Belgische Nyrstar daalde 30 procent na het afgeven van een winstwaarschuwing.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een fractioneel hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag op het slot 0,8 procent tot 2.930,75 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 26.656,98 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 8.028,23 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 21, 2018 06:28 ET (10:28 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.