*

Nieuws Binnenland

Rode Europese opening in verschiet

maandag 24 september 2018 06:59

Rustige agenda maandag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag vermoedelijk een lagere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een verlies van 32 punten voor de Duitse DAX, een min van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 15 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij de Britse beurs profiteerde van het dalende pond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won vrijdag 0,4 procent en noteerde op 384,29 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,9 procent naar 12.430,88 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,8 procent met een stand van 5.494,17 punten.

Volgens analist Corne van Zeijl van Actiam was er goed nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China. Er lijkt toch meer onderhandelingsruimte dan wellicht aanvankelijk gedacht.

Donderdag kwam het bericht dat China de importheffingen op goederen van andere handelspartners dan de VS juist wil verlagen. "Dat doen ze slim. Op die manier drijft de politiek van president Donald Trump de rest van de wereld in de armen van China", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Dit zal de door het conflict tussen de VS en China krimpende wereldhandel misschien niet helemaal compenseren, maar het is wel een positieve ontwikkeling voor de wereldwijde groei."

De inkoopmanagersindices lieten daarentegen een negatief beeld zien, aldus Van Zeijl.

In de eurozone daalde de inkoopmanagersindex van 54,5 naar 54,2. Volgens econoom Chris Williamson van Markit stagneerde de bijdrage uit de export bijna, waardoor het een van de meest beroerde maanden in bijna twee jaar werd.

De groei van de Franse economie over het tweede kwartaal bleef stabiel met een groei van 0,2 procent.

Een toespraak van de Britse premier Theresa May zette het pond onder druk. Volgens May is er een impasse in de onderhandelingen en is geen deal beter dan een slechte deal. De Londense beurs steeg 1,7 procent.

May toonde volgens marktanalist David Madden van CMC Markets opnieuw haar wapens en herhaalde haar standpunten. Handelaren rekenen volgens Madden niet langer op een akkoord binnen afzienbare tijd.

Bedrijfsnieuws

De raad van bestuur van ArcelorMittal in Zuid-Afrika heeft vrijdag Avinash Desmond Maharaj benoemd tot financieel directeur. Het aandeel ArcelorMittal boekte vrijdag een winst van 1,0 procent.

Royal Dutch Shell heeft een langjarig contract gewonnen voor het leveren van LNG aan een Chinees bedrijf dat bouwt aan een energiecentrale in Panama. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van adviseurs betrokken bij het project. Het bedrijf is verder in gesprek over de verkoop van activiteiten in de Golf van Mexico, aldus Bloomberg donderdagavond op basis van bronnen. Het aandeel Shell noteerde een procent hoger.

Berichtgeving dat Uber zou overwegen Deliveroo te kopen zorgde voor een koersdaling van bijna vijf procent voor sectorgenoot Just Eat. Het Nederlandse Takeaway beperkte de schade tot ongeveer een procent.

Het Belgische Nyrstar daalde 36 procent na het afgeven van een winstwaarschuwing. Nyrstar waarschuwde dat het onderliggende bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar substantieel lager zal zijn dan in de eerste helft, nadat de resultaten in het derde kwartaal werden gedrukt door ongunstige marktomstandigheden, met name de lage zinkprijzen en historisch lage verwerkingsprijzen.

UBS bracht verschillende aandelen in beweging door deze voortaan te gaan volgen. De Zwitserse bank startte met het volgen van modehuis Herm├Ęs International met een koopadvies en een koersdoel van 600 euro. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Het Italiaanse Banca Mediolanum kreeg van UBS ook een eerste koopaanbeveling met een koersdoel van 7,60 euro. Het aandeel won 1,9 procent.

De Italiaanse vermogensbeheerder Azimut Holding werd door UBS in eerste instantie op Neutraal geplaatst met een koersdoel van 13,00 euro. Azimut verloor 1,4 procent lager.

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager.

De Dow Jones scherpte vrijdag opnieuw zijn record aan, maar de breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index in het rood eindigden.

"Onrust omtrent de wereldhandel blijft de economie in zijn greep houden, maar lijkt meer impact op het vertrouwen in Europa dan in de VS te hebben", aldus econoom Bert Colijn van ING.

De macro-economische agenda was vrijdag aan de mager kant. Louter de voorlopige inkoopmanagersindex stond op de rol.

De samengestelde index daalde van 54,7 in augustus naar 53,4 in september, de laagste stand in 17 maanden. Bij de diensten was er een afname van 54,8 naar 52,9, terwijl de inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 54,7 naar 55,6.

Volgens analist Corne van Zeijl van Actiam weerspiegelt de dienstensector de huidige stand van zaken in de economie, terwijl de industrie een eventueel keerpunt signaleert. En van dit laatste lijkt volgens Van Zeijl dus geen sprake.

Een november-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange met 0,7 procent, ofwel 0,46 dollar, tot 70,78 dollar per vat. Daar leek het halverwege de handelsdag overigens niet op.

Het zwarte goud verloor zijn glans toen berichtgeving in de markt kwam dat oliekartel OPEC en enkele andere producenten zouden overwegen om het aanbod op te voeren. Er zou worden nagedacht over een verhoging met 500.000 vaten per dag om zo de terugval van olie vanuit Iran op te vangen als Amerika het land nieuwe sancties oplegt.

Donderdag eiste de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter al lagere olieprijzen.

"Wij beschermen de landen in het Midden-Oosten, zij zouden zonder ons al heel lang niet veilig zijn, en toch blijven zij de olieprijs hoger en hoger sturen", aldus Trump.

Bedrijfsnieuws

Micron Technology liet donderdag nabeurs weten in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst te hebben behaald. Micron presteerde ook beter dan analisten hadden voorzien. Toch leverde het aandeel vrijdag 2,9 procent in.

Wells Fargo gaat tienduizenden banen schrappen. Dit is het gevolg van de voortdurende transformatie die het bedrijf ondergaat. Het aandeel daalde een procent.

Het aandeel van cannabisteler Tilray sloot ruim 30 procent lager. Het aandeel heeft een volatiele handelsweek achter de rug. Woensdag steeg het aandeel bijvoorbeeld nog 38 procent om vervolgens donderdag weer bijna 20 procent in te leveren. Volgens sommigen zijn canabisaandelen de nieuwe bitcoin voor speculanten.

Tesla eindigde 0,3 procent hoger, nadat persbureau Bloomberg donderdag laat bekendmaakte dat Liam O'Connor, een belangrijke verantwoordelijke voor het wereldwijde voorraadbeheer van de fabrikant, is opgestapt.

De overname van Marketo voor 4,8 miljard dollar leverde Adobe een koersverlies van iets meer dan twee procent op.

S&P 500 index 2.929,67 (0,0%)

Dow Jones index 26.743,50 (+0,3%)

Nasdaq Composite 7.986,96 (-0,5%)

AZIE

Een flink aantal Aziatische beurzen hield maandag de deuren gesloten.

Nikkei 225 23.869,93 (gesloten)

Shanghai Composite 2.797,48 (gesloten)

Hang Seng 27.603,08 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 11742. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1749 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1740 op de borden.

USD/JPY Yen 112,58

EUR/USD Euro 1,1742

EUR/JPY Yen 132,19

MACRO-AGENDA:

10:30 Ifo index - September (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 24, 2018 00:59 ET (04:59 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.