*

Nieuws Binnenland

TomTom weer onder druk in Amsterdam

maandag 24 september 2018 15:54

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond maandag in de middaghandel licht in de min. Navigatiebedrijf TomTom krijg net als vorige week weer klappen te verwerken na mogelijk slecht nieuws uit de automobielsector. Ook de overige Europese aandelenbeurzen deden een stapje terug. De aandacht bleef uitgaan naar de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China na de inwerkingtreding van de nieuwe importtarieven van beide economische grootmachten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,2 procent in de min op 549,03 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 786,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in.

TomTom zakte 5 procent in de MidKap. De Japanse autogigant Toyota gaat Google toestaan smartphones te verbinden met auto's van het merk. Onlangs sloot Google al een samenwerking met een verbond van Renault, Nissan en Mitsubishi. Die samenwerking was een flinke klap voor TomTom, dat afgelopen week hard onderuit ging op de beurs.

Shell bovenaan

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen en ging aan kop in de AEX met een plus van 1,8 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 72,09 dollar. Brentolie steeg 2,3 procent in prijs tot 80,61 dollar per vat. Grote oliehandelshuizen houden rekening met een olieprijs die kan stijgen tot 100 dollar per vat, vanwege het wegvallen van Iraanse olie door de Amerikaanse sancties.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was uitzendbedrijf Randstad met een verlies van 2,6 procent. Bij de kleinere bedrijven won FNG 2,3 procent. De kledingwinkelketen zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen halfjaar stijgen.

Thomas Cook onderuit

In Londen kelderde Thomas Cook bijna een kwart. De Britse reisorganisatie gaf opnieuw een winstalarm. Vanwege het warme zomerweer in Noord-Europa gingen minder mensen op vakantie. Randgold won ruim 6 procent. De grootste goudproducent ter wereld Barrick Gold heeft een fusie-overeenkomst gesloten met zijn kleinere rivaal.

Sky klom 8,6 procent. Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft afgelopen weekeinde het hoogste overnamebod uitgebracht op het Britse media- en telecombedrijf. De kabelreus bood in de laatste ronde 29,7 miljard pond (ruim 33 miljard euro). De andere bieder was Rupert Murdochs 21st Century Fox.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 0,6 procent omhoog. De Duitse financiële waakhond BaFin heeft een externe toezichthouder aangesteld om toe te zien op maatregelen tegen witwassen. De euro was 1,1809 dollar waard, tegen 1,1739 dollar op vrijdag.