*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsdag vermoedelijk nipt in het groen

dinsdag 25 september 2018 08:09

Wall Street gaf terrein prijs.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting fractioneel hoger van start. In New York sloten de hoofdindices maandagavond nog lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 sloot maandag met verlies, maar wist dankzij een opleving van het aandeel Shell de daling te beperken in vergelijking met de omringende beurzen. De AEX index gaf 0,3 procent prijs op 548,43 punten.

In Europa stonden de aandelenmarkten maandag onder druk vanwege de verder escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, nadat Amerika importheffingen van 10 procent op 200 miljard aan Chinese goederen implementeerde. China heeft afgelopen weekeinde de geplande diplomatieke onderhandelingen met de Verenigde Staten afgeblazen en beschuldigde Washington maandag van "handelspesterijen".

Hoewel de Chinezen een relatief licht vergeldingspakket aankondigden, is het wachten totdat Trump zijn dreigement doorzet om ook de resterende importen uit China met heffingen te bezwaren. Als dat gebeurt is het echt mis, waarschuwde marktanalist Elwin de Groot van Rabobank.

Aandeelhouders van Chinese exportbedrijven betalen in ieder geval de hoofdprijs voor de Amerikaanse importheffingen. De Shanghai Composite noteerde 0,7 procent in het rood. De beurs in Japan, welk land tot nu toe door Donald Trump buiten schot is gebleven, koerste licht in het groen. Hong Kong is vandaag gesloten.

Wall Street startte daarnaast maandag nerveus aan de handelsdag na berichten dat plaatsvervangend procureur-generaal Rod Rosenstein op het punt stond af te treden of te worden ontslagen. Het Witte Huis zei later in een verklaring dat Rosenstein en president Donald Trump donderdag bijeenkomen.

The New York Times wist vorige week nog te melden dat Rosenstein Trump wilde afluisteren om belastende informatie te verzamelen en mogelijk een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen.

Politieke analisten wezen direct op de parallellen met de jaren zeventig en het Watergate-schandaal. President Richard Nixon ontsloeg toen zijn minister en onderminister in verband met hun onderzoek naar afluisterpraktijken. De S&P 500 index gaf toen binnen twee maanden 14 procent prijs.

De daling op Wall Street van maandag was evenwel slechts een bescheiden 'pullback', na het neerzetten van records afgelopen week. New York kreeg bovendien een duwtje in de rug door een stijging van de olieprijzen. Een november-future voor een vat ruwe olie steeg maandag 1,8 procent, ofwel 1,30 dollar, tot 72,08 dollar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1743.

De macro-economische agenda is vandaag zeer karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Fugro zal Mark Heine benoemen tot CEO. Heine is al lid van de raad van bestuur van de bodemonderzoeker. De huidige topman, Øystein Løseth, zal wegens persoonlijke redenen zijn werkzaamheden als CEO per 1 oktober 2018 beëindigen en tot het einde van het jaar aanblijven als adviseur. Løseth was pas sinds 26 april 2018 de baas bij de bodemonderzoeker.

Blackstone verkocht 7,7 miljoen aandelen Intertrust aan institutionele beleggers. De aandelen zijn verkocht tegen een koers van 15,65 euro, waardoor de verkoop 120,5 miljoen euro opleverde. Het aandeel Intertrust sloot maandag op 16,49 euro.

Verder verhoogde Kepler Cheuvreux het koersdoel voor Aegon van 6,50 naar 6,90 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Jefferies stelde het koersdoel voor ABN AMRO opwaarts bij van 24,90 naar 26,50 euro met een onveranderd Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,4 procent tot 2.919,37 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 26.562,05 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.993,25.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 02:09 ET (06:09 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.