*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Financials en Shell trekken AEX omhoog

dinsdag 25 september 2018 11:33

Opnieuw flink koersverlies Pharming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag tegen het einde van de ochtendhandel hoger, onder aanvoering van de financials en zwaargewicht Royal Dutch Shell. Rond de klok van half twaalf koerste de AEX index 0,6 procent in het groen op 551,74 punten.

"Na de schermutselingen tussen de VS en China is er nu een relatieve rust op de markt ingetreden", stelde vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

"Beleggers denken nu dat de impact van de tariefsverhogingen wel zal meevallen. Als Amerika op alle Chinese producten importheffingen zou doorvoeren, dan zou dat het Chinese GDP met 1 tot 1,5 procent raken. Dat valt relatief gezien wel mee. Nu beleggers wat tot bezinning zijn gekomen, kijken ze weer meer naar de waardering van aandelen. Dan zien ze dat de waardering van sommige aandelen te ver naar beneden is doorgeschoten. Dat geldt volgens mij met name voor de financials en die nemen daarom dinsdag ook het voortouw. Aegon ligt er op positief Amerikaans nieuws het beste bij", aldus Westerterp.

Volgens Westerterp was de flinke koersstijging van zwaargewicht Royal Dutch Shell te danken aan de fors opgelopen olieprijs. De olieprijs noteerde dinsdagochtend tot 0,4 procent hoger, na een stijging van bijna twee procent een dag eerder.

Behalve het Amerikaanse consumentenvertrouwen staat er dinsdag geen ander richtinggevend macro-economisch nieuws op de agenda.

Het muntpaar euro/dollar stond op 1,1763. Bij de opening van de beurs noteerde het nog 1,1749 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er ook een stand van 1,1749 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Aegon 3,9 procent na onder meer nieuws over de samenvoeging van twee Amerikaanse juridische entiteiten, wat een eerdere daling van de solvabiliteit door een Amerikaanse belastinghervorming grotendeels zal compenseren. Kepler Cheuvreux verhoogde daarnaast het koersdoel voor de verzekeraar van 6,50 euro naar 6,90 euro en handhaafde het koopadvies. De vrijval van 1 miljard dollar kapitaal is volgens KBC Securities een onverwachte meevaller voor Aegon en biedt de verzekeraar armslag, bijvoorbeeld om een overnamebod op Vivat te doen.

Bij de financials won ING verder 0,7 procent, terwijl ABN AMRO een plusje van 0,2 procent liet zien.

Royal Dutch Shell won 1,9 procent, maar Signify daalde 1,3 procent.

In de AMX was Intertrust de gebeten met een verlies van 2,7 procent op 16,05 euro. Blackstone verkocht 7,7 miljoen aandelen van het trustkantoor aan institutionele beleggers. Die aandelen werden verkocht tegen een koers van 15,65 euro, waardoor de verkoop 120,5 miljoen euro opleverde. Takeaway daalde 2,6 procent. Niet alleen Uber maar ook Amazon zou mogelijk interesse hebben in een overname van Deliveroo.

Fugro verloor daarnaast 1,7 procent. Met het voorbeurs aangekondigde plotselinge vertrek van CEO Øystein Løseth wordt het risicoprofiel van Fugro groter, zo stelde NIBC in een reactie. ING sprak van een goede keuze en noemde de opvolger van Løseth een echte Fugro-man.

Boskalis koerste juist 1,4 procent hoger nadat HAL een flink groter belang in het bedrijf bekend maakte. HAL meldde een kapitaalbelang van 40,30 procent met een dito stemrecht. In de jaarcijfers van april maakte HAL nog melding van een belang van 35,71 procent, wat eind juni al was opgelopen naar bijna 38 procent.

Bij de kleinere aandelen was Pharming opnieuw flink in mineur met een verlies van 4,9 procent. "Het aandeel is een speelbal geworden van een aantal grote partijen en brokers", meent Westerterp. "Ik heb weinig vertrouwen in het bedrijf, omdat ze concurrenten met grotere zakken hebben."

Het volatiele Kiadis Pharma won daarentegen 5,4 procent.

Op de lokale markt verloor Beter Bed 7,6 procent. ING heeft vanwege de hoge onzekerheid op korte termijn het advies voor het fonds verlaagd van Houden naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 13,00 naar 4,50 euro. Ook werd Beter Bed op de lijst met minst favoriete aandelen van ING gezet. Hoewel analist Tijs Hollestelle te spreken is over de nieuwe CEO van Beter Bed, en hij hoogstwaarschijnlijk de juiste man op de juiste plek is, is de uitdaging mogelijk simpelweg te groot.

TIE Kinetix daalde 9,1 procent. Volumes waren er evenwel nauwelijks.

Futures Wall Street

De futures wezen op een licht hogere opening van Wall Street.

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,4 procent tot 2.919,37 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 26.562,05 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.993,25.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 05:33 ET (09:33 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.