*

Nieuws Binnenland

Update: Aegon ziet kans om buffer VS weer te verhogen

dinsdag 25 september 2018 11:54

Fusie compenseert voor impact belastinghervorming.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon kan een miljard dollar aan kapitaal vrijspelen door twee Amerikaanse juridische entiteiten te fuseren, wat de reeds ingeprijsde negatieve gevolgen van een belastinghervorming grotendeels zal compenseren. Dit maakte de verzekeraar dinsdag bekend.

"Het samenvoegen van twee Amerikaanse entiteiten zorgt voor een vereenvoudiging van onze juridische structuur, vergroot onze kapitaalbuffer, en leidt tot de vrijval van voorzieningen en hoge diversificatievoordelen", zei CEO Alex Wynaendts van Aegon in een toelichting.

De Amerikaanse solvabiliteitsratio van Aegon, de RBC-ratio, stond bij de halfjaarcijfers op 490 procent, maar zal naar verwachting in de tweede helft van 2018 met 60 basispunten dalen door de belastinghervorming.

De fusie van twee juridische entiteiten op het gebied van variabele lijfrentes, die Aegon per 1 oktober wil doorvoeren zou hier echter weer 50 basispunten aan toevoegen. Daarmee zou de solvabiliteitsratio boven de beoogde bandbreedte van 350 tot 450 procent blijven.

De verwachte vrijval van kapitaal is het gevolg van een voorstel van branche-organisatie NAIC om de kapitaalregels voor variabele lijfrentepolissen in de Verenigde Staten te wijzigen. Deze regels zouden in 2020 ingaan maar Aegon wil ze vervroegd gaan toepassen, vanaf begin 2019.

De levensverzekeringsdochter Transamerica Life Insurance Company (TLIC), die variabele lijfrentepolissen uitgeeft, zal worden samengevoegd met een in Arizona gevestigde 'captive' - een volledig dochterbedrijf van Transamerica dat als onafhankelijke verzekeraar of herverzekeraar optreedt. Aegon creëerde deze 'captive' in 2015 om de schommelingen in zijn Amerikaanse solvabiliteitsratio te dempen. De voorgestelde aanpassing van regels maakt de entiteit echter overbodig, stelde Aegon.

Het fusieplan moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.

De gewijzigde juridische constructie herinnert aan een verhaal in The New York Times uit 2014. Daarin beschreef de krant hoe Amerikaanse verzekeraars 'captives' creëren om hun verplichtingen aan polishouders te herverzekeren. Hierdoor hoeven zij minder verplichtingen op te geven aan toezichthouders.

Zo kon Transamerica Life Insurance Company indertijd zijn reserves met 1,8 miljard dollar verlagen en tegelijk 640 miljoen dollar aan federale belastingen vermijden. Chief financial officer Michiel van Katwijk van de Aegon-dochter noemde deze constructie indertijd legaal en niet betwist door de belastingdienst IRS.

Beleggers en analisten reageerden dinsdag positief op de meevaller. Het aandeel Aegon steeg 3,5 procent.

Analisten van ABN AMRO merkten op dat de meevaller een extra buffer geeft voor andere wijzigingen van de regelgeving die mogelijk minder gunstig uitvallen. Zo zou een bijstelling van de regels voor polissen voor langlopende zorg 30 basispunten van de solvabiliteit van Transamerica kunnen afschaven, en strengere eisen voor risicovolle obligaties nog eens 20 tot 25 basispunten. ABN AMRO heeft een Houden advies.

KBC Securities sprak van een totaal onverwachte meevaller, die de verzekeraar meer armslag biedt, bijvoorbeeld om een overnamebod te doen op de Nederlandse verzekeraar Vivat, die te koop zou staan. KBC heeft een koopadvies en koersdoel van 6,00 euro. Ook analisten van Kepler Cheuvreux denken dat een overnamebod op Vivat zinvol zou zijn.

Update: om extra informatie en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 05:54 ET (09:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.