*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Amsterdamse beurs blijft dicht bij huis

vrijdag 28 september 2018 11:05

Aalberts Industries koploper.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend rond de slotstanden van donderdag. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,1 procent op 553,14 punten.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING was er vooral aandacht voor de Italiaanse begrotingsplannen. "Eindelijk, ze zijn eruit. Gisteravond laat heeft de Italiaanse coalitieregering na lang overleg een akkoord gesloten over de begroting voor 2019", aldus Wiersma. Met de plannen komt het Italiaanse begrotingstekort op zo'n 2,4 procent.

"Pogingen van de Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, om het tekort onder de 2 procent te houden, zijn dus mislukt", aldus Wiersma. "Bovendien is het tekort groter dan waar de markt op hoopte en ook groter dan waar de EU op heeft aangestuurd van rond 1,6 procent om de schuldpositie van Italië houdbaar te houden."

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in onder meer Britse groeicijfers en in de Duitse werkloosheid. De Britse economie groeide in het tweede kwartaal met 1,2 procent op jaarbasis even hard als in het eerste kwartaal, terwijl het aantal werklozen in Duitsland in september licht daalde. De Franse consumentenprijzen zijn in september volgens voorlopige cijfers met 2,2 procent op jaarbasis gestegen, hetgeen fractioneel lager is dan de groei van 2,3 procent een maand eerder.

Later vandaag staat nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen over september geagendeerd, gemeten door de Universiteit van Michigan.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1616, ten opzichte van een stand van 1,1671 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. De olieprijzen koersten tot 0,2 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gaven de banken ING Groep en ABN AMRO achtereenvolgens 1,4 procent en 2,5 procent prijs. ING kreeg van ABN AMRO een koersdoelverlaging te verwerken van 16,80 naar 15,60 euro bij handhaving van het koopadvies.

Aalberts ging juist aan kop met een winst van 1,8 procent naar 36,94 euro. ING verhoogde vanochtend het koersdoel voor Aalberts Industries van 47,25 naar 47,50 met een ongewijzigd koopadvies. Analist Tijs Hollestelle van ING ziet de huidige koerszwakte van het aandeel Aalberts als een "uitstekend koopmoment", waarbij volgens hem de fundamenten van de onderneming uit Langbroek "sterker dan ooit" zijn. De uitgevers Wolters Kluwer en RELX lagen er met koerswinsten van respectievelijk 0,8 procent en 0,6 procent eveneens sterk bij.

In de AMX won ASM International 3,5 procent. Takeaway.com was dan weer een dissonant met een verlies van 5,3 procent. Takeaway.com was donderdag ook al een sterke daler met een verlies van 3,5 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor BinckBank 1,9 procent nadat concurrenten hun prijzen verlaagden. Basic-Fit gaf 2,7 procent prijs.

BeterBed koerste 0,3 procent hoger. De beddenverkoper maakte bekend zijn Spaanse dochter El Gigante del Colchón aan Evolución del Descanso te verkopen. De verkoop zal in 2019 een positief effect op het EBIT resultaat hebben van twee miljoen euro. "Beter Bed heeft met de verkoop van zijn Spaanse dochter een interessante eerste stap gezet in een strategische herziening van de activiteiten", zo stelde KBC Securities.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 28, 2018 05:05 ET (09:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.