*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Rode koersenborden in Europa

vrijdag 28 september 2018 15:51

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden vrijdag halverwege de middag in de min. Vooral de beurs in Milaan moest veel terrein prijsgeven vanwege zorgen over de begrotingsplannen van de nieuwe Italiaanse regering. Die zorgen sloegen ook over op de financiële sector in andere landen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na opening van de beurs in New York 0,8 procent lager op 549,39 punten. De MidKap klom een fractie procent tot 785,98 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,7 procent kwijt.

De hoofdindex in Milaan kelderde 4 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De nieuwe Italiaanse regering heeft het begrotingstekort voor 2019 vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen.

Elders in Europa waren banken ook bij de grootste verliezers. In Amsterdam was ING de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 4,1 procent. In Frankfurt verloor Commerzbank 5,6 procent en in Parijs leverde Crédit Agricole 4,8 procent in.

Grootste stijger in de AEX was biotechbedrijf Galapagos met een plus van 1,5 procent. In de MidKap ging chipbedrijf ASMI aan kop met een plus van 3 procent. De Chinese elektronicagigant TCL overweegt volgens ingewijden een bod van 1 miljard dollar uit te brengen op het resterende belang van ASMI in ASM Pacific Technologies. ASMI staat al enige tijd onder druk van activistische beleggers om zijn volledige belang in zijn Aziatische tak af te stoten.

Maaltijdbestelsite Takeaway was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met en verlies van 4,3 procent. TomTom zakte 3 procent. De navigatiedienstverlener boekte een dag eerder een koerswinst van bijna 19 procent na aankondiging van een mogelijk verkoop van de divisie Telematics.

In Frankfurt verloor BASF 3,2 procent. Het Duitse chemieconcern verlaagde de winstverwachting voor dit jaar. Ryanair verloor in Dublin 0,3 procent. In verschillende Europese landen blijven de toestellen van de Ierse budgetmaatschappij aan de grond vanwege een staking van piloten en cabinepersoneel.

De euro stond ook onder druk door de Italiaanse zorgen. De eenheidsmunt was 1,1583 dollar waard, tegen 1,1666 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 72,23 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 82,33 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)