*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: verkoop belang Basic-Fit zorgt voor koersval

vrijdag 28 september 2018 20:13

KBC Securities onverminderd positief.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Basic-Fit kwam in de tweede helft van de handelsweek stevig onder druk te staan, na het nieuws woensdagavond dat grootaandeelhouder 3i een belang van 6,8 procent in de fitnessketen wilde verkopen. Het aandeel sloot donderdag vervolgens 9,6 procent lager. Ondanks een lichte winst op vrijdag sloot het aandeel de week af als één van de grootste verliezers op het Damrak.

Het aandeel sloot vrijdag 0,2 procent hoger en verloor op weekbasis 10 procent.

Investeerder 3i haalde met de verkoop van 3,7 miljoen aandelen voor 30,50 euro per aandeel in totaal 113 miljoen euro op. 3i hield bij de beursgang van Basic-Fit in juni 2016 nog een belang van krap 28 procent in de fitnessketen, blijkt uit het register van de Autoriteit Financiële Markten, waarvan nu nog ongeveer 21 procent resteert. Op dit belang geldt een zogeheten lock-up van 90 dagen.

Analisten van Bank of America Merrill Lynch hadden begin september al voorspeld dat de investeerder dichtbij een exit was, omdat 3i zijn beursgenoteerde beleggingen meestal iets meer dan twee jaar na de beursgang verkoopt.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities bevestigde eveneens dat de verkoop van het belang geen verrassing was. "Het is voor een investeerder niet abnormaal om in gefaseerde stappen een belang af te bouwen. Het ligt volledig in de lijn der verwachting dat 3i uiteindelijk volledig uit Basic-Fit zal stappen", aldus Vandenberghe tegenover ABM Financial News.

"Daar is ook niets negatiefs aan: een extern feit, dat niets afdoet aan Basic-Fit als beleggingscase." De analist zei onverminderd positief te zijn over het bedrijf.

Mogelijke stimulans voor het aandeel is dat de fitnessketen voor 2019 een positieve vrije kasstroom voorziet met de huidige uitbreidingsstrategie van 100 nieuwe clubs per jaar. Bovendien zou Basic-Fit na 2019 de uitbreiding van het aantal clubs kunnen versnellen of de groei via fusies of overname kunnen stimuleren. Een andere aanjager is volgens de analist een verbetering van de winstmarges.

De analist ziet echter ook risico's. Zo wees Vandenberghe op het feit dat de fitnessketen voor de omzetgroei sterk afhankelijk is van de uitbreiding van het aantal clubs en het aantal leden dat het bedrijf aan zich weet te binden. "Het management moet laten zien dat ze in staat zijn om hun doelen te bereiken", aldus de analist. "Wat als er veel leden afhaken?", vraagt Vandenberghe zich af.

Daarnaast stipte hij aan dat het bedrijf de lidmaatschappen onder de 20 euro wil houden, waardoor de populariteit van aanvullende inkomsten de duurzaamheid van deze prijsstrategie zal moeten bewijzen. De concurrentie in de sector is volgens de analist groot.

Vandenberghe noemt de koersval van het aandeel in reactie op de verkoop van het 3i-belang tot slot licht overdreven. De analist handhaafde zijn koopadvies met een koersdoel van 35,00 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 28, 2018 14:13 ET (18:13 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.