*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: TomTom toont herstel

vrijdag 28 september 2018 20:38

Mogelijke verkoop zet navigatiespecialist hoger.

(ABM FN-Dow Jones) Nadat TomTom vorige week nog de grootste daler op het Damrak was met een koersval van 24 procent, behoorde de navigatiespecialist afgelopen week juist tot de grootste stijgers.

Met een koerswinst van 11 procent werd een deel van het verlies weer ingelopen.

De deal die internetgigant Google vorige week sloot met Renault, Nissan en Mitsubishi zorgde voor grote onzekerheid over de toekomst van TomTom.

"Een dramatische dag" en "een doodsteek" waren termen die analisten gebruikten. Wat veel analisten en beleggers ook stak, was het stilzwijgen van TomTom na de bekendmaking door Google.

"Het is zorgelijk dat TomTom nog niet gereageerd heeft. Er is opheldering nodig hoe een en ander gaat verlopen", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij vorige week.

En het geduld van beleggers werd tot afgelopen donderdag op de proef gesteld. Toen meldde TomTom dat het samen met Barclays de strategische opties voor het onderdeel Telematics onderzoekt. Daarbij lijkt een verkoop de meest logische optie.

In de eerste helft van 2018 behaalde Telematics een ruim zeven procent hogere omzet van 86,7 miljoen euro. In 2017 was Telematics, dat zogeheten fleet management oplossingen biedt, goed voor een omzet van 162 miljoen euro, 4 procent meer dan een jaar eerder.

1 miljard

Helemaal verrassend was de aankondiging van TomTom overigens niet meende ING. De navigatiespecialist paste recent al de bewoording ten aanzien van Telematics aan van 'eerst verder willen laten groeien', naar 'kan verkocht worden als de juiste koper of partner met de juiste prijs zich meldt'.

De interesse van potentiƫle kopers voor Telematics is groot, meldde TomTom.

De waarderingen voor Telematics lopen uiteen. NIBC denkt dat bij een overnamestrijd de verkoopprijs kan oplopen tot boven een miljard euro.

Als potentiƫle kopers gelden private equity-partijen, maar ook grote telecombedrijven als Vodafone, Orange en misschien zelfs Amerikaanse spelers, aldus analist Martijn den Drijver van NIBC.

Ook UBS denkt dat een miljard euro haalbaar is. Sowieso is het positief dat het management van TomTom acteert, gezien de uitdagingen in de auto-industrie.

Toch is niet iedereen direct enthousiast over de verkoopplannen van TomTom. "Je verkoopt de toekomst", meent analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Hij ziet TomTom het in navigatie niet redden, terwijl Telematics volgens de analist juist wel potentie heeft.

Vraagtekens blijven volgens UBS ook bestaan, over de strategie met betrekking tot de kernactiviteiten van de navigatiespecialist, namelijk de kaarten.

"Maar het spel voor aandeelhouders [van] TomTom is wel op de wagen", concludeerde analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl. "Het kan maar zo zijn dat TomTom uiteindelijk misschien wel helemaal opgeknipt gaat worden."

Goed is volgens Jellema sowieso dat er strategisch beweging in het bedrijf komt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 28, 2018 14:38 ET (18:38 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.