*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen lager rond middaguur

dinsdag 2 oktober 2018 12:10

Italiaanse begroting blijft dominant.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager nu de begroting van Italië tot aanhoudende zorgen leidde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 0,8 procent op 380,80 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,0 procent naar 12.219,71 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 1,2 procent met een stand van 5.437,00 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,6 procent naar 7.449,81 punten.

De Italiaanse begroting zorgde dinsdag voor rode beursborden, terwijl de rente op langlopende Italiaanse schulden verder opliep. De tienjaarsrente noteerde dinsdagochtend 3,3875 procent, waarmee het verschil met de Duitse tienjaarsrente opliep naar 300 basispunten, het grootste gat in vijf jaar tijd.

Er kleeft dan ook een aantal bezwaren aan het Italiaanse begrotingsvoorstel. Om te beginnen lijkt Rome geen goed signaal af te geven met zijn uitgavenbeleid in vergelijking met andere landen als Frankrijk, aldus valutahandelaar Laurens Maartens van De Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij. Het zal een beroep op de kapitaalmarkt met zich meebrengen en de vraag is wie de bereidheid heeft het land dat geld uit te lenen en tegen welke voorwaarden. Italië heeft verklaard vast te houden aan zijn begrotingstekort van 2,4 procent. Daarnaast zijn eurosceptici niet minder luidruchtig.

De hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde waarschuwde dinsdag voor een afvlakking van de groei van de mondiale economie als gevolg van de handelsdisputen.

De producentenprijzen van de eurozone over augustus lieten een stijging zien van 0,3 procent op maandbasis en 4,2 procent op jaarbasis. In juli was dit 0,7 procent op maandbasis en 4,3 procent op jaarbasis. Er waren respectievelijk stijgingen van 0,2 en 3,9 procent voorzien.

De macro-economische agenda van dinsdag bevat verder de inkoopmanagersindex van New York, de verantwoording van de vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles voor een Senaatscomité en een toespraak van Boris Johnson voor zijn eigen conservatieve partij. Ook staan de Amerikaanse binnenlandse autoverkopen en de bijeenkomst van de ministers van financiën in de ECOFIN, de Raad van Economische en Financiële Zaken, geagendeerd.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde licht lager op 75,26 dollar, terwijl voor een december-future Brent 84,39 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1517. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1548 en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1579 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell profiteerde van een opleving van de olieprijzen en noteerde 0,5 procent hoger. De oliereus rondde bovendien de verkoop van zijn downstream activiteiten in Argentinië af en heeft een definitief investeringsbesluit genomen voor een grootschalig LNG-project in Canada.

AkzoNobel keert na afronding van de verkoop van de Specialty Chemical-tak een aanvullende 5,5 miljard euro aan zijn aandeelhouders uit. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,1 procent lager, na eerder op de dag nog in de plus te hebben genoteerd.

Jefferies heeft het advies voor Unilever verlaagd van Kopen naar Houden. De overgang naar een enkele notering is volgens de analisten van Jefferies uitgegroeid tot een afleiding voor het management, wat een potentieel risico op de korte termijn voor het aandeel zou kunnen betekenen. Het aandeel Unilever zakte dinsdag 1,4 procent.

Ryanair heeft in september meer passagiers vervoerd, terwijl de bezettingsgraad een pas op de plaats maakte. Het aandeel daalde 2,2 procent, nadat de koers op maandag al onder druk stond na een winstwaarschuwing.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lager opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het rood.

De S&P 500 sloot maandag 0,4 procent hoger op 2.924,59. De Dow Jones-index steeg 0,7 procent tot 26,651,21 punten en de Nasdaq Composite eindigde 0,1 procent lager op 8.037,30 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 02, 2018 06:10 ET (10:10 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.