*

Nieuws Binnenland

Kleine winsten op Europese beurzen

woensdag 3 oktober 2018 12:05

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen krabbelden woensdag weer wat op na de verliezen een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse Dow-Jonesindex en schoven de zorgen over de Italiaanse begrotingsplannen even aan de kant. Op het Damrak zette TomTom de opmars voort. In Londen viel de beursgang van de iconische Britse autofabrikant Aston Martin tegen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 550,70 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 790,95 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen stegen tot 0,2 procent. De beurs in Frankfurt is gesloten vanwege de Dag van de Duitse eenheid.

De hoofdindex in Milaan won 0,6 procent. De Italiaanse regering lijkt volgens mediaberichten te buigen voor druk van de Europese Unie om toch het begrotingstekort sterker terug te dringen dan eerder was gepland. De onrust rond de Italiaanse begrotingsplannen zorgde eerder deze week voor flinke verliezen op de beurzen.

Altice Europe

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was Altice Europe met een plus van 8,5 procent. Verschillende partijen hebben volgens persbureau Bloomberg interesse om mee te doen aan de uitrol van een glasvezelnetwerk in Frankrijk door het telecom- en kabelconcern. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.

TomTom ging aan kop in de MidKap met een winst van 5,5 procent. Het aandeel won dinsdag al 4 procent na het nieuws dat het navigatiebedrijf een overeenkomst heeft getekend met de Duitse automaker BMW voor de levering van verkeers- en navigatiediensten. Ook werd het contract met het Franse autoconcern PSA, moeder van onder meer Peugeot, Citroën en Opel, verlengd tot 2025. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 2,5 procent.

Aston Martin

In Londen zakte het aandeel Aston Martin 5 procent ten opzichte van de introductieprijs van 19 pond per aandeel. De Britse autobouwer heeft een beurswaarde van bijna 5 miljard euro. Tesco kelderde 7,7 procent. Het Britse supermarktconcern boekte in de eerste helft van het jaar minder winst dan verwacht door zwakke verkopen in Europa en Azië.

De euro was 1,1564 dollar waard, tegen 1,1559 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent in prijs tot 75,30 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 85,02 dollar per vat.