*

Nieuws Binnenland

Damrak hoger gesloten

woensdag 3 oktober 2018 17:50

Afname zorgen Italiaans begrotingstekort ondersteunt sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 552,85 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

In heel Europa herstelden de aandelenmarkten, gesteund door de hoop dat het Italiaans begrotingstekort teruggebracht gaat worden. Markten reageerden verheugd op het bericht van het Italiaanse dagblad Corriere della Sera dat het geraamde begrotingstekort van 2,4 procent in 2019, zal dalen tot 2,2 procent in 2020 en 2,0 procent in 2021. De Italiaanse tienjaarsrente daalde op deze berichtgeving naar 3,350 procent, terwijl de spread met de Duitse Bund daalde.

"Ze zijn concessies aan het doen", constateerde analist Georgette Boele van ABN AMRO. De positie van de Italiaanse regering is volgens Boele daarbij ook niet eenvoudig. Zowel Brussel als de eigen achterban moet tevreden worden gesteld.

En dat betekent volgens ABN AMRO tot 15 oktober, als de Italiaanse begroting in Brussel moet liggen, de nodige volatiliteit.

Toch houdt ABN AMRO er geen rekening mee dat beide kampen er niet uit zullen komen. Alle twee hebben immers belang bij een oplossing.

En dit lijkt ook de algemene tendens in de markt. "Per saldo zijn de markten relaxt, er is geen sprake van paniek", aldus Boele.

"Het nieuws dat de Italiaanse regering toch het begrotingstekort sterker gaat terug dringen dan eerder was gepland gaf de beurzen vleugels", concludeerden ook de analisten van online broker Lynx. De analisten merkten echter op de AEX de afgelopen twee weken rond de 550 punten blijft schommelen, waarbij het nog niet duidelijk is welke richting het uiteindelijk op gaat. De analisten zijn benieuwd of de index de opwaartse trend van vandaag kan doorzetten.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt woensdag een reeks Europese inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in september te verwerken. De economische activiteit van de sector in de eurozone is in september ten opzichte van de voorgaande maand licht versneld. De index steeg van 54,4 naar 54,7.

De separate indexen van de lidstaten lieten een verdeeld beeld zien. In Duitsland versnelde de groei, evenals in Italië, terwijl de groei in Spanje en Frankrijk vertraagde. In het Verenigd Koninkrijk was ook sprake van een vertraging van de groei.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal banen in de VS in september harder is gestegen dan verwacht. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 230.000 stuks.

Een tweetal Amerikaanse inkoopmanagersindexen van de dienstensector lieten voor september een verdeeld beeld zien. Markit Economics sprak van een vertraging van de groei, terwijl volgens het Institute for Supply Management de groei in de dienstensector juist flink versnelde.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag verder dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 28 september zijn gestegen met een kleine 8,0 miljoen vaten tot 404,0 miljoen stuks.

Olie noteerde woensdag tot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1526. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1581 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1547 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR Nederland met een winst van 2,6 procent. Daarmee herstelden de financials van eerdere verliezen. ABN AMRO won 0,5 procent.

Altice Europe noteerde 1,7 procent hoger, na mediaberichten dat private equity investeerders KKR en Allianz biedingen hebben gedaan om de aanleg van een snel glasvezelkabelnetwerk uit te helpen rollen in Frankrijk. Het concern meldde in reactie op de berichtgeving een strategische evaluatie uit te voeren van zijn glasvezelinfrastructuur, waarbij de Franse kabelaar kijkt naar mogelijke financiële partners. Altice zei echter nog geen besluit te hebben genomen over het aangaan van een strategische samenwerkingen en dat het ook niet zeker is of het tot een dergelijke transactie komt.

Signify verloor 1,6 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse sectorgenoot Acuity Brands. Het Amerikaanse aandeel leverde zelfs meer dan 10 procent in.

ASML verloor 0,5 procent en Galapagos daalde 0,4 procent.

In de Midkap won TomTom 2,2 procent. Het contract dat het bedrijf dinsdag aankondigde met BMW toont volgens NIBC aan dat de Nederlandse navigatiespecialist de marktleider in verkeersdata blijft, terwijl de verlenging met het Franse PSA laat zien dat niet alle partijen voor Google kiezen. NIBC verhoogde het koersdoel voor TomTom naar 6,75 euro.

Boskalis steeg 0,7 procent. Boskalis-dochter SMIT Salvage heeft twee vijfjarige contracten verworven van de Amerikaanse marine, zonder financiële details te vermelden.

AMG was echter de sterkste stijger van de Midkap met een winst van 3,1 procent. Besi bungelde onderaan met een verlies van 3,0 procent.

Onder de kleinere aandelen nam Ordina het voortouw met een winst van 1,6 procent. Heijmans steeg 1,3 procent. Wessanen was de sterkste daler met een verlies van 2,9 procent, terwijl Pharming 2,3 procent verloor.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec steeg 1,1 procent, na een koersdoelverhoging door NIBC. Ondanks een verhoging van het koersdoel besloot NIBC het Reduceren advies te handhaven.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.932,07 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 03, 2018 11:50 ET (15:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.