*

Nieuws Binnenland

Damrak lager gesloten

donderdag 4 oktober 2018 17:51

Financials in de lift.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,6 procent tot 544,12 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Europa-breed was donderdag sprake van druk, vanwege de oplopende Amerikaanse rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg woensdag tot 3,21 procent, het hoogste niveau in zeven jaar, terwijl de tweejaarsrente tot meer dan 2,85 procent steeg, het hoogste niveau in tien jaar. Donderdagmiddag koerste de tienjaarsrente rond een niveau van xx procent.

Ondanks een afname van de zorgen over het Italiaans begrotingstekort, steeg de Italiaanse tienjaarsrente van 2,932 procent woensdagavond laat naar 3,224 procent donderdag.

"De bezorgdheid over de doelstelling van het Italiaans begrotingstekort van 2019 zorgt voor een lagere euro. Sterke Amerikaanse macro-economische cijfers en een meer verkrappingsgezinde Fed duwen de tienjaarsrente en de dollar omhoog", zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Als de Amerikaanse macro-cijfers sterk blijven zal de dollar nog verder stijgen. Maar we verwachten dat het muntpaar euro/dollar niet onder de 1,1301 zal zakken", voegde zij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,1516. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1478 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1477 op de borden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de consumentenprijzen in Nederland in september zijn gestegen met 1,9 procent, tegen een inflatie van 2,1 procent een maand eerder.

In Europa stonden donderdag op macro-economisch vlak geen belangrijke publicatie geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 29 september is gedaald met 8.000 naar 207.000 eerste steunaanvragen, terwijl de fabrieksorder is augustus zijn gestegen met 2,3 procent en de orders duurzame goederen met 4,4 procent daalden.

Olie noteerde donderdag tot 1,2 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 2,7 procent.

Aegon steeg 1,5 procent. Transamerica, de Amerikaanse dochtermaatschappij van Aegon, bereikte een schikking ter waarde van 195 miljoen dollar over premieverhogingen van Amerikaanse levensverzekeringspolissen. Volgens analist Jason Kalamboussis van KBC Securities verandert de visie van KBC hierdoor niet significant en doet Aegon er verstandig aan om schoon schip te maken in 2018. Maar aan de andere kant tovert Aegon wel onverwacht een nieuw probleem uit de hoed. De analist zou er graag meer zicht op krijgen, of er nog meer van dit soort zaken spelen.

Het aandeel van Aegon profiteerde mogelijk van de oplopende Amerikaanse lange rente. Verzekeraars zijn erg gevoelig hiervoor en Aegon genereert een groot deel van zijn omzet in de VS. Ook sectorgenoten van Aegon deden het goed. Zo wonnen ASR Nederland en NN beiden 1,5 procent.

ING verloor 1,0 procent. De bank worstelt met de transitie naar een nieuw IT-systeem in Belgiƫ, waardoor transacties vertraging oplopen en er grote achterstanden zijn ontstaan in de afhandeling van hypotheekaanvragen, zo schreef persbureau Bloomberg donderdag.

ArcelorMittal gaat een joint venture oprichten met Novafer voor het onderhoud van treinwagons in het Franse Florange. Het aandeel verloor 0,7 procent.

RELX bungelde onderaan met een verlies van 4,0 procent, terwijl sectorgenoot Wolters Kluwer 3,6 procent daalde.

In de AMX steeg Flow Traders 2,9 procent, gevolgd door OCI met een winst van 1,4 procent.

Besi verloor 3,5 procent. Een winstwaarschuwing van chipverpakker Rudolph Technologies onderstreept nog maar eens de onzekerheid die voor sectorgenoot BE Semiconductor Industries in het verschiet ligt, aldus analist Edwin de Jong van NIBC.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 7,2 procent, nadat Berenberg startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 20,00 euro. De analisten menen dat de producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen over een sterke expertise en een uniek aanbod beschikt. Ze vinden ook dat het bedrijf uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van de energietransitie in Europa. Berenberg merkte ook op dat Alfen "nog niet gewaardeerd" wordt door beleggers. De analisten voorzien dat de EBITDA-marge stijgt van 5 procent in 2017 naar 14 procent in 2024.

Daarentegen moest Basic-Fit 2,7 procent inleveren. Wessanen daalde 1,7 procent.

Stern steeg 0,3 procent. Stern Groep heeft Finus Porsius aangesteld als financieel directeur van het autobedrijf

Esperite daalde op de lokale markt 4,0 procent nadat de verkoopovereenkomst met Go-Life Healthcare over de verkoop van het belang in CryoSave South Africa is geannuleerd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.9043,78 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 04, 2018 11:51 ET (15:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.