*

Nieuws Binnenland

Nerveuze Europese beurzen sluiten lager

vrijdag 5 oktober 2018 19:02

Renteangst en Italiƫ drukken koersen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, naar aanleiding van een snel oplopende renteangst onder beleggers.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vrijdag met een verlies van 0,9 procent op 376,41 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,1 procent naar 12.111,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 1 procent met een stand van 5.359,36 punten. De Britse FTSE zakte vrijdag 1,4 procent naar 7.318,54 punten.

"De Europese beleggers zijn nerveus over de hoge Amerikaanse rente en het fiscale beleid van de Italiaanse overheid", merkte analist David Madden van CMC Markets op. "De toon van het vrijdagmiddag gepubliceerde banenrapport in de VS was gemengd, maar het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties blijft heel hoog. Handelaren worden hierdoor bezorgd over de effecten op de opkomende markten. De Italiaanse overheid blijft daarnaast aandringen op een hoger begrotingstekort, in een poging de economie aan te zwengelen", stelde Madden.

Italiƫ heeft verder zijn groeivooruitzichten voor dit jaar verlaagd, zo werd vrijdag bekend.

De Duitse fabrieksorders over augustus stegen op maandbasis met 2,0 procent. Vooraf lag de verwachting op een plus van 0,4 procent. In juli tekende zich nog een daling af.

De producentenprijzen van Duitsland over augustus kwamen op jaarbasis 3,1 procent hoger uit, en dat was een versnelling ten opzichte van de 2,9 procent op jaarbasis in juli. Ook op maandbasis stegen deze prijzen sneller dan in juli.

De banengroei van de Verenigde Staten kwam vrijdag lager uit dan verwacht. Het werden er 134.000 tegen een verwachte 180.000, terwijl augustus een groei kende van 270.000. Nu was augustus een zeer sterke maand en de verwachtingen waren na de sterke macro-economische data van eerder deze week uit de Verenigde Staten behoorlijk hooggespannen.

De Federal Reserve is content met een groei tussen de 100.000 en de 150.000 banen per maand, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. De werkloosheid daalt ondertussen gestaag van 3,8 naar 3,7 procent. Het enige wat voor de Fed een puzzel blijft, is de loongroei. De Fed wil graag een niveau tussen de 3 en 4 procent, maar met de stijging van 2,8 procent in september, "zien we dan nog steeds niet", aldus Marey.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 74,67 dollar, terwijl voor een december-future Brent 84,73 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1501. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1512 en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1516 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De grondstoffenbedrijven hadden een slechte dag, na het nieuws over opgelaaide spanningen tussen de VS en China. Donderdag werd bekend dat in servers in datacentra van onder meer Amazon en Apple in 2015 microchips werden gevonden, waarmee China mogelijk toegang probeerde te krijgen tot gevoelige informatie. Deze informatie zorgde voor een hernieuwde spanning tussen de VS en China. ArcelorMittal verloor in Amsterdam 4 procent, RioTinto 4 procent en BHP Billiton 3,9 procent.

Ook de halfgeleidersector had het lastig. In Parijs daalde STMicroelectronics 4,9 procent en in Frankfurt ging Infineon 2,0 procent in het rood.

Unilever kwam vrijdag met het besluit naar buiten de plannen om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen in te trekken, waarmee een verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam van de baan is. Het voedingsmiddelenconcern ondervond in Engeland van prominente aandeelhouders felle kritiek op het verhuisplan. Het concern blijft nu zijn hoofdzetels in Londen en Rotterdam houden. Het aandeel Unilever noteerde vrijwel onveranderd.

Banca Monte dei Paschi di Siena heeft zijn Belgische tak van de hand gedaan. Dit heeft de Italiaanse bank uit Siena vrijdag bekend gemaakt. De bank vond in de Amerikaanse investeerder Warburg Pincus een koper die er 42 miljoen voor over heeft. Het aandeel van de bank noteerde vrijdag 3,3 procent lager.

Ook andere Italiaanse banken hadden het weer moeilijk. Zo verloor Banca Generali 3,3 procent en Intesa Sanpaolo 3,2 procent.

Danske Bank had opnieuw een slechte dag met een koersverlies van 6,2 procent. De Amerikaanse autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de witwaspraktijken bij Danske Bank in Estland, zo werd donderdag bekend. Donderdag sloot het aandeel op dit nieuws 4,6 procent in de min.

Het Duitse RWE ging maar liefst 8,5 procent lager. RWE liet weten een miljoenenafschrijving te moeten doen doordat het werk stil moet leggen nu klachten van een milieu-organisatie worden onderzocht. Dit kan lang gaan duren, waarschuwde de energiereus.

Tussenstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index stond vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen 0,6 procent lager op 2.883,07 punten, terwijl de Dow Jones Index 0,8 procent verloor op 26.430,46 punten en techbeurs Nasdaq 1,2 procent inleverde op 7.783,45 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 05, 2018 13:02 ET (17:02 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.