*

Nieuws Binnenland

'Laatste order Airbus A380 in gevaar' (2)

maandag 8 oktober 2018 18:27

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

PARIJS (AFN) - De vooralsnog laatste order voor de superjumbo A380 van Airbus is in gevaar. De bestelling van 36 dubbeldekkervliegtuigen door Emirates ter waarde van zo'n 16 miljard dollar heeft te kampen met problemen bij motorleverancier Rolls-Royce, zo meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Airbus waarschuwde eerder dat het einde van de productie van de A380 naderde als er niet snel grote orders binnen zouden komen, maar toen blies Emirates de productie nieuw leven in door 36 van de vliegtuigen te bestellen. Het ging om een bestelling van 20 toestellen en een optie op nog eens 16 extra.

Die mogelijk laatste order voor het megatoestel komt nu in gevaar. Emirates zou met vliegtuigmotorproducent Rolls-Royce in gesprek zijn over de prijzen en het brandstofverbruik. Een deadline voor een keuze van de motoren is nu verstreken, waardoor uitstel van de levering op de loer ligt en mogelijk zelfs afstel.

De ontwikkeling van de A380 heeft Airbus tientallen miljarden euro's gekost. De vliegtuigen zijn inmiddels tien jaar in productie, maar vanaf het begin vielen de verkopen al tegen. Tot de bestelling van Emirates kwamen er twee jaar lang zelfs helemaal geen orders binnen. Het productietempo van de A380 werd daarop al flink teruggeschroefd. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere en zuinigere vliegtuigen.

Airbus wilde maandag niet op het nieuws over de A380 ingaan, maar maakte wel de komst van een nieuwe topman bekend. De Fransman Guillaume Faury volgt Tom Enders op die heeft aangekondigd per volgend jaar april op te stappen. Faury geeft nu nog leiding aan de divisie voor commerciƫle vliegtuigen van Airbus.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)