*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen hoger

dinsdag 9 oktober 2018 07:37

Voorzichtig herstel in vooralsnog kalme markt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet in een relatief rustige markt. IG Markets voorziet een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX, een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, waarbij de zorgen om Italië weer naar de voorgrond schoven.

Vooral de verliezen bij Italiaanse banken vielen op, na aanhoudende discussie over het begrotingstekort van het land. Dit droeg bij aan een verkoopgolf van Italiaanse staatsobligaties.

Bovendien deed een flinke koersdaling van de Chinese beurzen het sentiment eveneens niet goed. De aandelenmarkten in China werden tot vier procent minder waard, nadat de beurzen afgelopen week gesloten bleven in verband met feestdagen.

"De verkoopgolf in Azië was al genoeg om de risicobereidheid in Europa te doen verminderen, maar de beslissing van de Italiaanse overheid om zich flink af te zetten tegen Brussel zorgde op zichzelf al voor voldoende beroering in de regio", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Vice-premier Matteo Salvini stelde dat de kredietbeoordelaars eerlijk moeten zijn bij de beoordeling van de kredietrating van Italië. "Dat betekent dat hij bezorgd is over negatieve vooruitzichten en ratings", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Deze opmerking van Salvini zorgde voor koersdalingen op de Italiaanse beurs. Het land heeft een enorme schuld, maar de regering wil toch een hoger begrotingstekort. Hierdoor kan Italië ervan uitgaan dat de kredietbeoordelingen verlaagd zullen worden", aldus Madden. De Italiaanse beurs verloor maandag 2,4 procent.

De verliezen in Europa liepen op na een scherp lagere opening van Wall Street, al vonden de Amerikaanse aandelenmarkten gedurende de handelsdag toch de weg omhoog.

De Duitse industrie produceerde in augustus minder ten opzichte van een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde ten opzichte van juli met 0,3 procent. ING-econoom Carsten Brzeski stelde in een reactie zich geen zorgen te maken over de Duitse economie, omdat de onderliggende cijfers lichtpuntjes bieden en een tijdelijke 'bottleneck' voor de Duitse auto-industrie uit de weg lijkt te zijn geruimd.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse banken lieten maandag flinke verliezen zien. Zo verloor Banca Monte dei Paschi di Siena 4,5 procent, UniCredit 3,6 procent en Intesa Sanpaolo 3,3 procent. Ook elders in Europa hadden bankaandelen het moeilijk. Het Duitse Commerzbank verloor 4,6 procent en het Franse Société Générale werd 1,4 procent goedkoper.

Daimler stond 1,8 procent lager, op het nieuws dat CFO Bodo Uebber eind 2019 zal opstappen, als zijn contract afloopt. Uebber is niet van plan het contract te verlengen. De huidige CEO van Daimler, Dieter Zetsche, legt volgend jaar ook zijn functie neer.

Reach verloor 1,4 procent, na slechte cijfers over de advertentiemarkt in het derde kwartaal. Dankzij de acquisitie van Express & Starr ging de omzet toch met 21 procent omhoog.

Euro STOXX 50 3,308.05 (-1,1%)

STOXX Europe 600 372,21 (-1,1%)

DAX 11.947,16 (-1,4%)

CAC 40 5.300,25 (-1,1%)

FTSE 100 7.233,33 (-1,2%)

SMI 8.964,14 (-0,9%)

AEX 533,52 (-1,1%)

BEL 20 3.639,22 (-1,3%)

FTSE MIB 19.851,47 (-2,4%)

IBEX 35 9.199,20 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vermoedelijk licht lager.

De Amerikaanse beurzen hebben maandag de koersverliezen van eerder op de dag volledig weggewerkt, met uitzondering van techbeurs Nasdaq.

Wall Street bungelde maandag tussen winst en verlies. De openingsverliezen werden aanvankelijk snel weggewerkt, maar rond het sluiten van de Europese beurzen zakten de Amerikaanse beurzen echter flink terug. Toch herpakte Wall Street zich later weer, al kon techbeurs Nasdaq niet in het groen eindigen.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijven beleggers zich onverminderd zorgen maken over de komst van meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.

Vanwege de viering van Columbus Day is de Amerikaanse obligatiemarkt vandaag gesloten, "in het heetst van de strijd", aldus econoom Tom Simonts van KBC, refererend aan de opgelopen rente. Vandaag wordt er even een pauze genomen op het gebied van vastrentende waarden.

Madden merkte op dat de Amerikaanse tienjaarsrente vrijdag nog op het hoogste niveau in zeven jaar koerste. "Beleggers gebruiken dit moment om uit de aandelenmarkt te stappen uit angst voor hogere rentes", aldus de marktanalist. De Federal Reserve verhoogde de rente dit jaar al drie keer en de markt prijst een vierde renteverhoging in december inmiddels ook in, aldus Madden.

Paul Donovan, econoom bij UBS, vindt de aandacht van de media voor de stijging van de Amerikaanse rente overtrokken. "Er is geen reden voor paniek", zo meent Donovan. Hij trekt een vergelijking met 1994, toen de rente met 250 basispunten omhoog ging. "Dat was een heel grote stijging. De echte rente, zonder de inflatiestijging, is dit jaar daarentegen nauwelijks in beweging gekomen. Het komt neer op zo'n 20 basispunten", aldus Donovan.

Er stonden vandaag geen Amerikaanse macrocijfers op de agenda. Later deze week staan onder meer het consumentenvertrouwen van Michigan over oktober en de inflatie over september op de agenda. "De inflatiedata zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden", aldus Madden van CMC.

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange krap 0,1 procent, of 0,05 dollar, lager op 74,29 dollar.

Bedrijfsnieuws

De vraag naar de nieuwe iPhones van Apple is momenteel wat het meest speelt onder beleggers in de Amerikaanse fabrikant, en die lijkt sterk te zijn. Dit stelde UBS maandag in een rapport. Apple sloot enkele tienden van een procent lager.

Google gaat de stekker uit de sociale netwerksite Google+ trekken, nadat de privégegevens van 500.000 gebruikers op straat kwamen te liggen. Volgens de internetgigant is er geen reden om aan te nemen dat de gegevens daadwerkelijk misbruikt zijn. Moederbedrijf van Google, Alphabet, verloor circa een procent.

De boorbedrijven Ensco en Rowan gaan fuseren, zo maakten de twee maandag bekend. Hierdoor ontstaat er een bedrijf met een marktwaarde van 12 miljard dollar. De nieuwe onderneming wordt een vooraanstaande speler op het gebied van offshore drilling. Het aandeel Ensco steeg bijna vier procent, terwijl Rowan krap vijf procent omhoog ging.

Tesla verloor meer dan vier procent, ondanks dat het bedrijf afgelopen nacht heeft verklaard dat het de veiligste auto ooit heeft gemaakt. Het gaat hier om de Model 3-sedan.

S&P 500 index 2.887,17 (+0,0%)

Dow Jones index 26,486,78 (+0,2%)

Nasdaq Composite 7.735,95 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een min van 1,2 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 23.489,52 (-1,2%)

Shanghai Composite 2.723,45 (+0,2%)

Hang Seng 26.270,03 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1497. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,1493 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1478 op de borden.

USD/JPY Yen 113,10

EUR/USD Euro 1,1497

EUR/JPY Yen 130,03

MACRO-AGENDA:

00:00 Huizenprijzen - Tweede kwartaal (NL)

08:00 Buitenlandse handel - Augustus (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 LVMH Louis Vuitton - Cijfers derde kwartaal (Fr)

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 09, 2018 01:37 ET (05:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.