*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: flinke koersdaling in Amsterdam

donderdag 11 oktober 2018 11:06

Flow Traders spint garen bij toegenomen volatiliteit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend flink lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,7 procent op 518,95 punten.

"De beursdag van gisteren bevestigde dat de nervositeit onder beleggers soms snel kan toenemen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Volgens Wiersma spelen vooral geopolitieke onzekerheid en hogere rentes een rol.

ING merkte op dat de sterke groei van de Amerikaanse economie ertoe kan leiden dat de Amerikaanse centrale bank de geldkraan wat sneller dan verwacht gaat dichtdraaien. "Hogere beleidsrentes van de centrale banken betekenen dat er toch echt een einde gaat komen aan een hele lange periode van zeer goedkoop geld. Goed nieuws wordt dan zomaar slecht nieuws voor beleggers, want niet alleen komen dan de obligatiekoersen onder druk met hogere rentes als gevolg, maar ook de aandelenkoersen kunnen dalen als de rente te sterk stijgt in een korte periode."

"Voor beleggers is het zaak om het hoofd koel te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen. Voor speculanten is het een mooie tijd, beleggers moeten zich blijven richten op de wat langere termijn. Daar horen periodes van koersdalingen nu eenmaal bij", concludeerde Wiersma.

Op macro-economisch vlak bleken de Franse consumentenprijzen in september in een fractioneel lager tempo te zijn gestegen. Later krijgen beleggers nog inzicht in de Amerikaanse inflatie.

De euro koerste vanochtend hoger ten opzichte van de dollar naar 1,1545. Woensdag noteerde het muntpaar nog op 1,1530. De olieprijzen daalden tot 1,4 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Altice Europe een grote daler met 4,7 procent, terwijl ook chipmachinefabrikant ASML, met een weging van ruim 14 procent een indexzwaargewicht, 2,4 procent verloor. Woensdag gaf het concern uit Veldhoven al vijf procent prijs. Verzekeraars NN Group en Aegon verloren daarnaast bijna drie procent.

Gemalto koerste 0,5 procent lager. Thales heeft langer nodig om de overname van Gemalto af te ronden, zo werd vanochtend bekend. De overname wordt nu vermoedelijk afgerond in het eerste kwartaal van 2019, terwijl eerder nog werd uitgegaan van afronding in de tweede helft van 2018.

In de AMX was Flow Traders met 2,4 procent de enige stijger. De marges van de flitshandelaar stijgen rap bij een oplopende volatiliteit op de aandelenmarkten. Grootste dalers waren Air France-KLM en AMG met verliezen tot zes procent.

Onder de kleinere aandelen gaf Fagron 3,1 procent prijs. De magistrale bereider boekte in het derde kwartaal een omzet van 114,9 miljoen euro, een stijging van 11,8 procent op jaarbasis. Rekening houdend met wisselkoerseffecten bedroeg de groei zelfs 17,6 procent. Autonoom boekte Fagron een groei van 4,6 procent en tegen constante wisselkoersen was dit 10,1 procent. Zowel ING als KBC Securities noemde de cijfers conform verwachting. De zwakkere prestatie van Humco noemde KBC Securities een punt van aandacht.

Het lokaal genoteerde Curetis viel op met een winst van 6,4 procent. De samenwerking met Beijing Clear Biotech in China werd aanzienlijk uitgebreid.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 05:06 ET (09:06 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.