*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen krijgen weer tik

donderdag 11 oktober 2018 16:06

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen hebben donderdag opnieuw stevige verliezen geleden. Beleggers deden hun aandelen van de hand vanwege de stijgende Amerikaanse obligatierentes en de vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de economische groei zal remmen. Ook in Azië kelderden de markten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde vlak na de opening op Wall Street 1,4 procent lager op 520,67 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 734,40 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt raakten tot 1,4 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan verloor 0,9 procent.

Bijna alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. Grootste dalers waren verzekeraars NN Group en Aegon met verliezen van 4 procent. Chipbedrijf ASML, telecomconcern KPN en informatie- en dataleverancier RELX waren de enige stijgers met plussen van 2,1, 0,9 en 0,1 procent.

Flow Traders

In de MidKap stonden betalingsbedrijf Adyen en luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met verliezen van 5,6 en 5 procent. Beursintermediair Flow Traders, die profiteert van de toegenomen onrust op de financiële markten, voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 3,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Fagron 1,2 procent. De toeleverancier van apotheken boekte in het derde kwartaal meer omzet. De groei kwam vooral uit Noord- en Zuid-Amerika. De prestaties van de door Fagron overgenomen Amerikaanse branchegenoot Humco stelden volgens analisten van KBC Securities teleur.

LeasePlan

LeasePlan blies de geplande beursgang af vanwege de slechte omstandigheden op de aandelenmarkten. De autoleasemaatschappij zou in de komende weken naar het Damrak gaan.

In Frankfurt ontsnapte Dialog Semiconductor aan de negatieve teneur met een koerssprong van ruim 26 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat iPhone-maker Apple een deel van de activiteiten van zijn toeleverancier koopt voor 600 miljoen dollar. In Helsinki won mediaconcern Sanoma 2,5 procent na een verhoging van de winstverwachting.

De euro was 1,1573 dollar waard, tegen 1,1539 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent in prijs tot 72,06 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent minder en werd verhandeld voor 81,68 dollar per vat.