*

Nieuws Binnenland

Amsterdamse beurs nog een trede omlaag

donderdag 11 oktober 2018 17:52

Flow Traders hoger in volatiele markt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, na de sterke daling op Wall Street woensdag. Even leek er 's middags herstel te zijn, met winst voor de halfgeleidersector, maar uiteindelijk zakte de beurs toch verder weg.

De AEX eindigde 1,9 procent lager op 517,89 punten. De Midkap-index verloor 2,1 procent en de AScX werd 2,0 procent goedkoper.

Volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenbrug van Stroeve & Lemberger is er sprake van een technische correctie, die lang afwezig is geweest.

"Eigenlijk is het pas de tweede correctie dit jaar, na een periode met uitzonderlijk lage volatiliteit in augustus en september", zei Zwanenbrug.

De terugval van de aandelenkoersen in de Verenigde Staten is volgens hem begrijpelijk, omdat de koersen daar erg ver waren opgelopen. Op fundamenteel niveau is er volgens de analist van Stroeve nog weinig aan de hand. De gevolgen van de handelsoorlog vallen mee. "China is een opkomende markt en Trump probeert dat te bedwingen, maar de impact daarvan zal beperkt zijn, ook omdat de intra-Aziatische handel toeneemt", zei Zwanenbrug.

De analist twijfelt of er sprake is van een rotatie vanuit technologieaandelen naar andere sectoren, of van groei- naar waarde-aandelen zoals energie en financials.

In Amsterdam veerden juist de halfgeleiderfondsen in de middag op, terwijl in de Verenigde Staten de internetbedrijven woensdag hard onderuitgingen. Er zijn mogelijk alweer koopjesjagers op pad, dacht Zwanenbrug. Daarbij was er nieuws over een order van Apple bij het Britse Dialog. Dit werd positief opgevat door de markt.

Zwanenbrug verwacht een goed kwartaalcijferseizoen en houdt er rekening mee dat analisten te voorzichtig zijn geweest in hun taxaties, wat meevallers kan opleveren. Ook staat met name de Amerikaanse economie er goed voor, waardoor hij "niet zo somber" is over de aandelenmarkt.

Wel erkent hij dat de tienjarige rente in de Verenigde Staten wat is opgelopen, waardoor de obligatiemarkt aantrekkelijker wordt, maar die stijging leek donderdag niet door te zetten met een rendement van 3,15 procent.

Op macro-economisch vlak bleken de Franse consumentenprijzen in september in een fractioneel lager tempo te zijn gestegen. 's Middags viel een Amerikaanse inflatiecijfer wat lager uit dan verwacht. Dit speelde volgens Zwanenbrug alleen op de achtergrond een rol op de beurs vandaag.

De euro koerste hoger ten opzichte van de dollar op 1,1554. Woensdagavond noteerde het muntpaar nog op 1,1530.

Er liep meer lucht uit de olieprijs, die met 2,5 procent daalde voor West Texas Intermediate en met 2,6 procent voor Brent-olie.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Altice Europe de grootste daler met 5,2 procent. Verzekeraar Aegon verloor 5,0 procent en NN Group leverde 4,0 procent in.

ASML, met een weging van ruim 14 procent een indexzwaargewicht, herstelde goeddeels van het ochtendverlies en sloot 0,2 procent lager. Woensdag gaf het concern uit Veldhoven vijf procent prijs.

Gemalto eindigde met een kleine min van 0,4 procent. Thales heeft meer tijd nodig om de overname van Gemalto af te ronden, werd vanochtend bekendgemaakt. De overname wordt nu vermoedelijk afgerond in het eerste kwartaal van 2019, in plaats van de tweede helft van 2018.

In de AMX was Flow Traders met 3,8 procent de grootste stijger. De marges van de flitshandelaar stijgen rap bij meer volatiliteit op de aandelenmarkten.

ASMI en Besi wonnen terrein. ASMI werd 1,7 procent duurder en Besi 0,4 procent.

Grootste dalers waren Air France-KLM en Adyen met verliezen van meer dan 5 procent.

Onder de kleinere aandelen sloot Fagron 0,8 procent hoger, nadat de kwartaalcijfers aanvankelijk negatief waren beoordeeld. De magistrale bereider boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 114,9 miljoen euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. De autonome groei bedroeg 4,6 procent. ING en KBC Securities noemden de cijfers conform verwachting.

Het volatiele Pharming steeg 1,3 procent. Vastgoedfonds NSI sloot de rij met een verlies van 4,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Richting de klok van zes uur noteerde de Nasdaq 0,7 procent lager, terwijl de S&P500 en Dow Jones index ongeveer een procent inleverden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2018 11:52 ET (15:52 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.