*

Nieuws Binnenland

Invallen bij brouwers India om prijsafspraken (2)

donderdag 11 oktober 2018 20:53

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MUMBAI (AFN) - De Indiase mededingingsautoriteit heeft invallen gedaan bij de bierbrouwers Carlsberg, AB InBev en United Breweries. Dat hebben bronnen aan persbureau Reuters laten weten. De drie brouwers zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt in het Aziatische land. Heineken heeft een belang van ruim 43 procent in United Breweries.

De waakhond doet al een jaar onderzoek naar de drie brouwers na een tip van een klokkenluider. Bij de invallen zouden e-mails zijn gevonden die de verboden prijsafspraken bevestigen. De prijs van bier is in India sterk gereguleerd.

Volgens de Indiase wetgeving kunnen deelnemers aan een kartel boetes opleggen tot drie maal de hoogte van de winst in de jaren waarin het kartel van kracht is of 10 procent van de jaarlijkse omzet. Heineken geeft aan op de hoogte te zijn van de invallen en volledige medewerking te verlenen als dat gevraagd wordt.

Het Indiase United Breweries is bekend van het biermerk Kingfisher. AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, voert merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. Het Deense Carlsberg verkoopt bier onder de bedrijfsnaam, maar ook onder het merk Tuborg.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)