*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak ziet openingswinsten vervliegen

vrijdag 12 oktober 2018 11:10

Markt komt op adem volgens ING.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist de openingswinsten niet vast te houden en zakte vrijdag gedurende de ochtend wat weg. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,1 procent op 517,39 punten, terwijl de Amsterdamse beurs 0,7 procent hoger opende.

"De omslag van optimisme naar pessimisme komt maar op weinig plaatsen sneller en heftiger tot uiting dan op de aandelenmarkt", zo concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING. Daags eerder deden de beurzen nog een flinke stap terug. "De kudde lijkt even naar adem te happen en zich af te vragen of ze nog wel de goede kant op gaan."

"Beleggers die nog niet zo lang geleden zijn begonnen, zullen zich ongetwijfeld op de proef gesteld voelen door de flinke koersdalingen op de aandelenmarkten", aldus Wiersma.

"Maar we moeten dat ook weer niet overdrijven. De economische-groeiverwachtingen zijn helemaal zo slecht nog niet en ook de winstgroeiverwachtingen van bedrijven zijn nog prima. We moeten er alleen rekening mee houden dat de waarderingen veel minder zullen worden gedreven door de lage rentes en veel meer door de winstontwikkeling", zo stelde de investment manager.

In de loop van de ochtend kregen beleggers inzicht in de industriële productie in de eurozone in augustus. Daarnaast werd al bekend dat de Duitse inflatie in september uitkwam op 2,3 procent op jaarbasis. In augustus stegen de prijzen met 2,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1588. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1595 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1554 op de borden.

De olieprijzen koersten tot 0,9 procent hoger. In een rapport van het Internationaal Energie Agentschap wordt verwacht dat de mondiale vraag naar olie zal minder sterk groeien dan aanvankelijk voorzien.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen zaten de grootste dalers van de afgelopen week nu in de lift. Altice, Signify, ASML en Galapagos klommen allemaal tot twee procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell noteerde daarentegen 0,8 procent in het rood. KPN verloor 1,7 procent. Intel verkleinde het belang in ASML van ongeveer vijf naar drie procent. Volgens Bank of America meldde persbureau Bloomberg echter dat het oude belang iets meer dan één procent was, wat tot veel vragen leidde.

In de AMX ging Besi fier aan kop met een winst van 3,3 procent op 17,03 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor de toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie van Houden naar Kopen. Analist Peter Olofsen besloot wel om zijn koersdoel te verlagen van 33,00 naar 24,00 euro, maar dat bood voorbeurs nog altijd een opwaarts potentieel van circa 45 procent. Air France-KLM won daarnaast 2,2 procent. Fugro werd 2,2 procent minder waard.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 1,9 procent. Kiadis Pharma verloor juist 10,4 procent. De biotechonderneming meldde weliswaar op schema te liggen voor de lancering van ATIR101 in de tweede helft van 2019, maar rekent wel op een vertraging voor het oordeel over het middel door comité van het Europees medicijnagentschap EMA. De aanvullende vragen van de Europese toezichthouder zijn wellicht een teleurstelling, maar algeheel is er weinig reden voor ongerustheid, zo stelden analisten van Jefferies. Toezichthouder EMA heeft namelijk niet gevraagd om nieuwe klinische data, "en dat is een geruststelling". Ook houdt Kiadis vast aan een lancering van ATIR101 in de tweede helft van 2019, wat conform de verwachting van Jefferies is.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 12, 2018 05:10 ET (09:10 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.